Denunciem la negativa del Departament a la negociació sobre la reobertura de centres educatius privats

El Departament ha elaborat i enviat unilateralment als centres el Pla parcial de reobertura (5 de maig), el Pla de reobertura (21 de maig), i recentment el Pla de reobertura dels centres d’Educació especial, menyspreant les vies de negociació i provocant la màxima inquietud a tot el sector educatiu, que s’ha sentit abandonat i menystingut. Els centres educatius han hagut d’elaborar els seus propis plans de desconfinament a corre-cuita i sense la formació necessària, i en molts casos no han tingut en compte la Representació Legal dels Treballadors (RLT).

Per aquests fets, CCOO Educació hem presentat una denúncia a Inspecció de Treball per incompliment de la Llei de Prevenció de Riscos laborals.

Els drets de negociació, informació i participació de la RLT queden vulnerats i les titularitats dels centres imposen la seva pròpia interpretació de les instruccions del Departament. Recordem que la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL), que afecta tant els centres concertats i privats com els centres públics, té com a objectiu promoure i garantir la seguretat i la salut de les persones treballadores mitjançant l’aplicació de mesures i el desenvolupament de les activitats necessàriesper a la prevenció de riscos laborals. Així ho estableixen els art.36, 37 i 39 de la LPRL i els art. 19 i 64 de l’Estatut dels Treballadors.

També al Consell de Relacions Laborals de Catalunya (CRLC) es van acordar mesures específiques que contemplen la participació activa de la RLT en el context de la pandèmia. La intervenció sindical es canalitza en l’elaboració del PLA PREVENTIU PER AFRONTAR LA LLUITA CONTRA EL COVID-19 en els centres de treball. Aquest Pla preventiu requereix de la negociació (adjuntem model de sol·licitud de reunió) i cal que reculli, com a mínim, els següents elements:

1.- Política d’empresa que ha de definir l’obligació de romandre al domicili si es presenten símptomes de COVID-19 o s’ha tingut contacte directe amb persones contagiades, indicant l’actuació en aquests casos.

2.- També ha de preveure eines de suporta les persones treballadores que s’hagin d’absentar per cura de familiars malalts, menors o dependents, etc

3.- Identificació de les activitats i/o serveis essencials o estratègics per a la continuïtat de l’activitat productiva, de manera que s’haurà de reduir al màxim la presència als centres de treball i només amb el personal imprescindible.

4.- Identificació dels llocs de treball on s’ha d’implementar el teletreball, tal com s’estableix al RD08/2020.

5.- Protocol de Salut Laboral:

– coordinació de l’activitat preventiva amb proveïdors, famílies, serveis internalitzats…

– les persones embarassades i les persones amb especial sensibilitat al coronavirus no poden estar al centre de treball i han de romandre al seu domicili.

– protocol d’actuació davant de casos confirmats o amb símptomes compatibles, incloent el compromís d’evitar sancions, pactat a l’Acord del CRLC

– mesures preventives per evitar el contagi.

6.- Mesures organitzatives generals:

– restringir la mobilitat i prioritzar el confinament domiciliari, potenciant el teletreball i el treball a distancia com a recomanació principal. Tenir en compte mesures com règim de torns, flexibilització dels horaris d’entrada i sortida, reducció/compactació de jornada, etc.

– mesures ambientals i d’higiene col·lectives i individuals: establir la distancia, com a mínim, de 2 metres en el lloc de treball i espais comuns, instal·lar mampares de metacrilat, neteges amb hidroalcohol de totes les superfícies d’ús comú, establir control d’aforament. Garantir temps de descans en zones sense risc, lliurament d’EPIs en funció de cada cas concret (mascaretes, guants…), actualització de l’avaluació de risc amb el suport del Servei de Prevenció, i informació i comunicació de totes les mesures a les persones treballadores de forma clara i amb instruccions concretes i, si s’escau, de formació al respecte.

CCOO seguim a la vostra disposició perquè ens comuniqueu qualsevol dificultat o problemàtica a l’hora d’implementar l’obertura del vostre centre de treball amb totes les mesures de seguretat.

CCOO seguim exigint al Departament que compleixi les seves obligacions com a responsable del Servei Públic d’Educació de Catalunya, tant pel que fa a l’acompanyament dels centres en l’elaboració dels plans de contingència com perquè els doti dels recursos necessaris.