Posicionament de CCOO davant del projecte de Decret de Concerts Educatius

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Les CCOO considerem absolutament imprescindible l’actualització del Decret de Concerts Educatius de l’any 1993, per avançar en el nostre objectiu d’un sistema públic d’Educació gratuït que garanteixi la igualtat per a tot l’alumnat de Catalunya i la plena equiparació de les condicions laborals per a les treballadores i treballadors, independentment del centre educatiu.

Tot i que l’actual projecte de decret avança en la gratuïtat del servei i  introdueix elements de control públic dels diners públics, així com factors per a evitar la segregació actual d’algunes escoles concertades (socioeconòmica, per gènere…), quedem molt lluny d’equiparar les condicions laborals de les persones treballadores amb les dels centres de titularitat pública.

La memòria econòmica incrementa en 145 milions d’euros el pressupost destinat a aquests centres. El 50% d’aquesta quantitat es destina a incrementar el professorat per equiparar l’atenció a l’alumnat als centres públics, però en cap cas per equiparar les condicions laborals, després de dècades de discriminació. El 45% de l’increment es destina, linealment, a despeses de funcionament. Considerem del tot descompensat aquest increment davant de la minsa partida per a contractes-programa (només un 5%), que haurien de servir per afavorir als centres que escolaritzen en igualtat de condicions a la resta de centres del seu entorn.

Per aquests motius, CCOO hem presentat esmenes al projecte de Decret amb l’objectiu de:

  • Plena homologació laboral i econòmica de la totalitat del personal.
  • Ampliar el pagament delegat en condicions d’homologació al personal d’administració i serveis.
  • Garantir la llibertat sindical per evitar algunes pràctiques contràries amb què ens trobem.
  • Fomentar la participació de la representació sindical tant en el control del compliment del concert, com de les contractacions i els acomiadaments, i en la resolució dels conflictes entre el Consell Escolar i la titularitat.
  • Disposar de plans i polítiques d’igualtat acordats amb la RLT
  • Incrementar el compromís de l’Administració en aspectes com el control de les hores a pagament delegat, en la contractació i acomiadaments, i en una Mesa Tripartita per recol·locar el personal que puguin veure afectat el seu lloc de treball.
  • Eliminar les subvencions, que no haurien de ser necessàries en el marc de la deguda suficiència econòmica dels contractes-programa.
  • Facilitar el concert a les escoles que escolaritzen alumnat amb necessitats educatives específiques de fora del seu entorn geogràfic.

La crisi sanitària que estem vivint ens  ha demostrat les contradiccions de l’actual sistema i les greus diferències existents. És el moment d’avançar en la consecució de l’anhelat Sistema Públic d’Educació de gran qualitat que garanteixi la igualtat de tota la ciutadania.