EL LLEURE EDUCATIU EN GREU PERILL

El lleure educatiu a Catalunya ha estat sempre un tret definitori del nostre sistema educatiu. Els casals d’estiu, els espais de migdia molt més enllà de l’espai de menjador, les activitats extraescolars, els caus….han configurat el nostre model educatiu. Uns espais que sempre hem volgut universalitzar des de CCOO, ja que són un espai de socialització i educació que no volíem que generessin desigualtats educatives.

Ara però, considerem que està en greu perill degut a causa de la crisi sanitària a la qual ens enfrontem. El tancament dels centres educatius va paralitzar les activitats de tot el sector. En aquests moments, la immensa majoria d’aquests serveis s’ha acollit a ERTOs, després que l’acció sindical aturés els acomiadaments produïts els primers dies de caos.

En aquests ERTOs, poques han estat les empreses que han complementat les seves treballadores per evitar-les pèrdues salarials. Només l’hem aconseguit en empreses amb forta implementació de CCOO. La resta s’han vist sotmeses a les disposicions legislatives, que a Catalunya han anat variant al llarg del temps (veieu aquí els nostres comunicats de 13 de marc, 25 de març, 26 de març, i 3 d’abril ) Sembla que el Decret Llei 16/2202, de 5 de maig, en el seu article 37 dóna una mica de llum. Només una mica, ja que no obliga les empreses a complementar el salari de les treballadores, ni especifica quan es faria el pagament a les empreses. Les CCOO demanem al Govern de la Generalitat que garanteixi aquest complement a totes les treballadores, encara que la seva empresa no l’assumeixi, i independentment de la titularitat del centre educatiu en el qual es presta el servei. Ara és el moment que el Govern de la Generalitat demostri que no s’oblida d’unes treballadores fonamentals que pateixen de greu precarietat salarial.

Però malgrat la seva gravetat, la principal problemàtica del sector no seria aquesta sinó la seva pròpia supervivència. El curs vinent serà absolutament diferent de l’actual i sense haver arribat encara a la nova normalitat. Un curs que amb l’ordre de calendari que presentava el Departament ja podria qüestionar l’horari laboral de l’espai de migdia, però que amb la crisi sanitària el fa saltar pels aires. Perquè si el curs vinent l’alumnat realitza poques hores als centres, la necessitat del menjador escolar pot resultar inexistent. I amb centenars de milers de noves persones aturades i afectades per ERTEs, encara menys.

El futur de més de 20.000 treballadores està en l’aire. Emplacem el Govern de la Generalitat, en el marc de la Mesa de Diàleg Social, a trobar solucions per aquest important sector educatiu.