Comunicat del Comitè Intercentres de Personal Laboral del Departament d’Educació

COMITÈ INTERCENTRES DE PERSONAL LABORAL DEL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ

El Comitè Intercentres vàrem tenir reunió amb el Conseller d’Educació el Sr. Bargalló el passat 19 de maig. El contingut de la mateixa es centrava en el procés de desescalada i el retorn als centres educatius. Davant les explicacions del Conseller, molt adreçades a d’altres etapes educatives, el Comitè li vàrem manifestar la nostre preocupació pel retorn a les aules dels infants de 0-3 anys i més concretament de l’obertura de les Llars d’infants del Departament al mes de Juny en aquells territoris que estiguin en fase 2 .

Vam argumentar-li:

  • La  impossibilitat de mantenir  la distància de seguretat d’1,50 m  que marca la instrucció de PROCICAT, tant entre el personal i els infants, com entre ells mateixos. 
  • El nostre desacord amb el  traspàs a les direccions  i a la resta de professionals del centre, la responsabilitat de l’organització i de les mesures sanitàries i higièniques com per exemple que el material emprat durant el joc no podrà ser compartit entre diferents infants si no se’n fa una desinfecció després del seu ús.
  • La poca visió pedagògica a l’hora d’establir la incorporació als centres d’uns infants “petits” que fa tres mesos que conviuen exclusivament amb la seva família. Aquests nens i nenes hauran de superar un període d’adaptació, sabent que la seva estada a l’escola finirà el 30 de juny.
  • Pel que fa al personal vulnerable, com ja sabeu, no ha d’anar al centre aquest mes de juny. El conseller va anunciar que la situació d’aquestes persones al mes de setembre serà estudiada individualment per tal de valorar la conveniència de la seva incorporació al centre i de no ser possible es tramitaran  baixes laborals per malaltia professional.
  • Vam ser contundents amb els arguments i vam demanar al màxim representant del Departament, negociació i diàleg. En tot cas ha quedat clar la seva manca de voluntat d’escoltar les nostres propostes i tot fa pensar que han tingut més pes la pressió de les organitzacions patronals de les llars d’infants privades i els interessos d’algunes  de les empreses que gestiones el 0-3 en l’àmbit municipal.
  • Pel que fa a les ràtios, el Sr. Bargalló va insistir que pel curs 2020-2021 no s’aplicaran els criteris habituals, que només es tindrà en compte els m2 ( 4m2 per alumne). La pregunta va ser immediata: que passarà amb els nens matriculats que no puguin anar als centres segons aquest criteri de metres quadrats? Com bé sabem no totes les llars disposen d’espais suficients per convertir-los en noves aules i que l’ocupació d’altres espais (biblioteques públiques, casals de barri…) com apuntava el conseller és impensable en aquesta etapa.
  • L’argument fet servir pel Departament que la Comissió Paritària de Salut negocia amb els representants dels treballadors els aspectes relacionats amb la salut laboral,és falsa, ens informen de l’adaptació de les mesures del PROCICAT però sense poder donar resposta a les nombroses peticions que fem com per exemple les mascaretes d’alta protecció ja que els nostres infants no en poden dur i poden ser portadors del virus. 

Per finalitzar, vam argumentar reiteradament la conveniència de situar l’obertura de les Llars al proper mes de setembre, en el ben entès que el que resta fins a la finalització d’aquest curs s’hauria de dedicar a la planificació i organització dels nous espais  i materials així com a l’adequació de les activitat educatives amb els infants. 

Pensem que aquesta crisis “Comunitària” no l’hem d’assumir exclusivament des de les escoles amb l’obertura de les llars d’infants per justificar unes mesures de conciliació insuficients. És per això que vam demanar al Departament una reunió urgent de la qual no hem rebut data de convocatòria.

Des d’aquest Comitè seguim treballant !

CCOO.CAT     UGT- FeSP      USTEC.STEs      AMRC      JUNTS