La participació i els consensos no han de continuar confinats. Cal convocar els Consells Escolars!

L’evolució de la pandèmia del COVID 19 ha suposat un terratrèmol en el món educatiu. El sistema està patint una sèrie de problemes i la nova situació ens ha de fer plantejar-nos com s’encaren aquests nous reptes.

Els  Consells Escolars són els òrgans de participació de la comunitat educativa més adequats per informar i discutir sobre els aspectes més rellevants de l’educació d’un servei territorial o un municipi. És per aquest motiu que des de la federació d’educació de CCOO instem a tots els Consells Escolars Territorials i Municipals que convoquin, el més aviat possible, de manera telemàtica, els seus membres (El Parlament de Catalunya regula la participació en la llei 25/1985 dels Consells Escolar amb la que es constitueix el Consell Escolar de Catalunya, els Consells Escolars Territorials i els Consells Escolars Municipals).

En aquestes reunions s’haurà d’explicar quines actuacions s’han portat per combatre l’escletxa digital i com s’està actuant per evitar que s’agreugin les desigualtats sòcio-econòmiques per a una educació lectiva no presencial. També s’haurà d’abordar el procés de preincripció, matriculació i proves lliures, preinscripció que s’ha d’engegar en la segona quinzena de maig i la planificació de cara al curs vinent.

Des dels Consells Escolars, també, s’ha de contemplar l’inici d’un curs atípic i excepcional, fent previsió i planificació de l’activitat lectiva presencial i no presencial davant de possibles rebrots.

 S’haurà d’elaborar un pla de xoc per revertir les desigualtats educatives agreujades pel confinament, fent les adaptacions corresponents per  al curs 20-21 a aquesta situació, amb programes i accions específiques adreçades a l’alumnat que més ho necessita. S’haurà de fer especial incís en l’acompanyament a l’alumnat amb NESE, en l’acció tutorial, reactivar i fomentar les activitats educatives extraescolars… etc.

En definitiva, la Comunitat Educativa representada en el Consells Escolars, ha d’aportar, consensuar i portar a la pràctica els mecanismes per solucionar els problemes als quals s’enfronta el sistema educatiu  per tal de garantir un accés equitatiu i inclusiu a l’educació. Des de CCOO farem extensiva aquesta demanda de convocatòria a la resta de sectors de la comunitat educativa que tenen representació als CE per a què es concretin en dates properes.

Coronavirus , Consell Escolar,  participació, política educativa