Del paquetazo al tarifazo: Diàleg sobre les causes i conseqüències de les polítiques neoliberals a l’Amèrica Llatina, els casos de Xile i Colòmbia.

Data: 23/01/2020
Hora: 18.30
Lloc: Espai l’Assemblea – Se CCOO – Via Laietana, 16 – Barcelona (Barcelonès)
Convoca: Secretaria d’Internacional i Cooperació – CCOO de Catalunya
Observacions: Amb les ponents Anna Ayuso (investigadora sènior del CIDOB per a l’Amèrica Llatina i professora associada a la UAB) i Judith Muñoz (investigadora i docent a la Facultat d’Educació de la UB)


De totes les lluites socials i sindicals de la història recent de l’Amèrica Llatina, n’hem seleccionat dues de paradigmàtiques, relacionades amb les reivindicacions compartides per la societat civil de Sud-amèrica amb l’objectiu d’analitzar-les amb dues especialistes de la regió.

A Colòmbia el que es coneix com a paquetazo és la proposta de reformes que Iván Duque vol realitzar. Es tracta d’una reforma laboral, de pensions i fiscal amb desregularització de les condicions de treball, privatització dels fons de pensions i concessions tributàries als grans capitals. Tot això ha provocat l’aturada més gran dels darrers anys, esperonada per la crida de la CUT al Paro Nacional, iniciada el 25 de novembre i que encara continua.

D’altra banda, a Xile, el tarifazo va ser el detonant d’un seguit de protestes al carrer que ja fa 3 mesos que dura. L’esclat va ser la decisió del Govern conservador de Sebastián Piñera d’apujar el preu del metro, una estructura que el poble xilè considera un mitjà vital per a la classe treballadora. El seu encariment ha fet vessar el vas, després de quaranta anys de polítiques neoliberals, que van començar al país amb la caiguda de Salvador Allende i el Govern militar de Pinochet. En aquests moments, Xile està preparant un plebiscit (previst per al 26 d’abril) per decidir si ha de modificar la Constitució.

A escala mundial l’ofensiva neoliberal intenta anul·lar les conquestes de la classe treballadora minvant els seus drets laborals i de ciutadania. Per això, mitjançant l’anàlisi de dos casos concrets, volem construir una reflexió comuna.

Presenta i modera l’acte:
Michela Albarello
Secretaria d’Internacional i Cooperació de CCOO de Catalunya

Conclusions a càrrec de:
Javier Pacheco
Secretari general de CCOO de Catalunya