Butlletí 02/04: personal laboral, menjadors escolars, educació on-line…

Personal laboral

Les delegades de CCOO al Comitè Intercentres del Personal laboral dependent del Departament d’Educació han proposat a la resta de forces sindicals reactivar les negociacions amb el Departament. Creiem necessari definir  les qüestions relacionades amb el teletreball, les substitucions, la borsa de treball, la formació i les properes oposicions de TEI. 

Menjadors escolars

El Departament ha publicat una nota de premsa titulada “Educació indemnitzarà econòmicament les empreses de menjador i transport escolar i assumirà el complement salarial dels treballadors dels menjadors en cas d’ERTO” 

Des de CCOO ja hem denunciat reiteradament l’incompliment per part del Departament dels seus compromisos originals recollits al Decret Llei 7/2020 de 17 de març on es garantia “l’abonament al contractista, per part de l’Administració contractant, dels imports corresponents a les despeses salarials del personal adscrit al contracte (…). Aquests abonaments tenen com a finalitat última el manteniment dels llocs de treball adscrits als esmentats contractes, amb l’objectiu de no afectar, amb caràcter general, l’activitat econòmica i l’estabilitat dels llocs de treball“

Fruit de la nostra denúncia pública el Departament ha revisat les seves intencions, però la norma que anuncia ara, a l’espera de conèixer tots els detalls, sembla presentar greus mancances:

Es continua deixant al marge de qualsevol protecció a les treballadores que presten els seus serveis als menjadors de centres concertats, gairebé el 40% del total. Una discriminació completament injusta i que des de CCOO exigim que es rectifiqui.

Es deixa a l’arbitri de les empreses complementar o no les prestacions dels ERTOs, fent-les assumir en qualsevol cas el desemborsament en primera instància d’aquestes quantitats, un mecanisme molt allunyat del que en un primer moment havien publicat al DOGC. Des de CCOO farem, tanmateix, els màxims esforços en la negocia col·lectiva per aconseguir que  les empreses facin efectiu el complement fins al 100% de les retribucions. 

Es generen molts dubtes pel que fa a l’aplicació pràctica en el cas dels menjadors gestionats per AMPAs que contracten a empreses externes. I els dubtes es multipliquen quan no sabem si aquesta nova regulació prendrà en consideració les modificacions legislatives introduïdes pel “Real Decreto-ley 11/2020, de 31 de marzo” especialment a la seva disposició final primera punt 10. 

3a reunió  amb el Departament de la representació sindical de Docents de la Pública no Universitària

Demà farem la tercera reunió telemàtica amb el Departament. Des de CCOO continuarem demanant que es donin instruccions clares perquè les activitats educatives durant el confinament no tensin més les famílies, tinguin en compte les diferents situacions de l’alumnat i del personal docent i no suposin un excés d’exigència per a ningú.

També tornarem a exigir que es mantingui el nomenament de les persones substitutes que s’han quedat sense feina durant el confinament i que es tornin a reactivar immediatament els nomenaments per substituir les baixes.

Universitats

Aquí podeu llegir el comunicat del Ministeri d’Universitats sobre la Conferència General de Política  Universitària realitzada avui 2 d’abril. Estan prenent les mesures necessàries perquè no es perdi el curs. S’haurà de tenir en compte les circumstàncies de cada estudiant per adaptar-se a les modalitats d’ensenyament i avaluació.

Consells per a la declaració de la Renda 2019

Ahir va començar la campanya de la renda corresponent a l’exercici 2019, que durarà fins al 30 de juny. Pots consultar a la pàgina web de CCOO de Catalunya un llistat de preguntes freqüents per ajudar-te de manera clara, simple i pràctica.

La Federació d’Educació de les CCOO de Catalunya publica diàriament les principals novetats de les repercussions laborals al món educatiu de la situació d’emergència sanitària provocada pel coronavirus. Anireu trobant referències als diferents sectors en la mesura que es produeixin. Us animem a subscriure-us i a compartir-ho amb tothom que pugui tenir interès

Fomulari d’inscripció al butlletí