22 de març: notícies de les repercussions laborals del coronavirus a l’àmbit educatiu

Nou acord al Consell de Relacions Laborals d’especial importància pel sector d’atenció a les persones

CCOO de Catalunya ha arribat a un acord  al Consell de Relacions Laborals (CCOO, UGT, Foment i Pimec i el Departament de Treball, Afers socials i Famílies) per actualitzar el document de Recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre actuacions vinculades a les situacions que es puguin produir per l’efecte del coronavirus SARS-CoV-2

Aquesta mesura complementa l’acord al que havia arribat la Federació de d’educació de CCOO amb DINCAT (patronal sectorial dels centres de discapacitat) per activar les persones treballadores del sector que tenen suspesa la seva activitat.

En aquest sentit s’ha acordat la mobilitat del personal vinculat al sector essencial de serveis d’atenció a les persones. El tancament de centres de dia i la suspensió de serveis d’atenció a les persones ha provocat la necessitat de reforçar l’atenció domiciliaria per garantir les cures, el suport, la seguretat i l’alimentació de persones grans, discapacitats o dependents. Per això s’ha acordat facilitar i flexibilitzar la mobilitat de personal que tingui suspesa temporalment la seva activitat per a atendre aquestes situacions d’emergència social i sempre atenent a criteris de proporcionalitat en la seva aplicació; amb comunicació i/o acord amb les RLT de les empreses; rebent la necessària informació i formació en prevenció de riscos laborals i totes les mesures preventives requerides per a prestar el servei al qual quedin afectades.

Entre les noves mesures de caràcter general, es reforça que NO es poden aplicar sancions en una situació com aquesta, quan les persones no assisteixen al treball per presentar símptomes, encara no tinguin la baixa mèdica. En cas de símptomes compatibles amb el coronavirus, les persones treballadores han de quedar-se a casa, ho han de comunicar a l’empresa i trucar al 061 o al CAP i seguir les indicacions de l’autoritat sanitària. Aquesta mesura es fonamental per evitar un possible contagi al centre de treball.

A més, s’han d’acordar protocols de com actuar a les empreses quan n’hi hagi casos de contagi positiu entre la plantilla. S’ha d’evitar la improvisació a les empreses i cal preveure com actuar en aquestes situacions, on el més important es evitar contagis, i preservar la salut de les persones treballadores. Tot garantint la necessària confidencialitat de les dades mèdiques de les persones treballadores.

Podeu trobar el document íntegre aquí

 Recomanacions de salut laboral pel teletreball

CCOO i ISTAS han elaborat un informe per a ajudar-nos a prevenir els riscos laborals derivats de la situació excepcional de teletreball que s’ha imposat a Espanya a conseqüència de l’estat d’alarma. Us recomanem la seva lectura.

Problemes amb els Centres Cientificotècnics de la UB i les empreses del Parc Científic de Barcelona (privat)

La Direcció del parc Científic ha comunicat a algunes unitats dels CCiT UB que han d’atendre, també presencialment a les unitats i laboratoris, els treballs que en aquest període de tancament els adrecin empreses de l’àmbit de l’alimentació i laboratoris farmacèutics perquè es consideren que són d’interès nacional. Aquestes unitats, de moment, no estan incloses en els serveis crítics designats per la Universitat de Barcelona.

La informació que estan rebent les treballadores i treballadors crea incerteses, perquè molt dels seus clients són d’aquests àmbits, i tenen dubtes sobre si els treballs que les puguin encarregar són urgents i estratègics en relació amb el COVID-19, o són interessos de cada empresa que podrien esperar.

Davant d’això el Comitè d’Empresa de PAS de la UB ha demanat al rector establir un protocol d’actuació pels casos en els quals a la Universitat se’ls adreci una empresa informant que és d’interès estratègic per al país i demanant la realització de determinats treballs. 

Considerem que a l’empresa se li hauria de requerir l’acreditació corresponent, així com la documentació i justificació de l’interès estratègic dels treballs que volen que realitzi el personal UB. 

La Federació d’Educació de les CCOO de Catalunya publica diàriament les principals novetats de les repercussions laborals al món educatiu de la situació d’emergència sanitària provocada pel coronavirus. Anireu trobant referències als diferents sectors en la mesura que es produeixin. Us animem a subscriure-us i a compartir-ho amb tothom que pugui tenir interès

Fomulari d’inscripció al butlletí