21 de març: notícies de les repercussions laborals del coronavirus a l’àmbit educatiu

Afectacions laborals de la crisi

El combat contra la crisi sanitària està produint unes greus conseqüències econòmiques, laborals i socials. En l’àmbit laboral, les treballadores del món educatiu s’estan trobant en alguna d’aquestes quatre situacions:

  1. Extinció directa del seu contracte, amb el que han d’anar directament a l’atur com en una extinció qualsevol.
  2. Suspensió del seu contracte, passant a l’atur com en la situació anterior però reprenent-se el contracte en el moment en què l’empresa decideixi reprendre l’activitat.
  3. Entrada en un Expedient de Regulació d’Ocupació Temporal (ERTO), amb el que passa a l’atur de forma temporal fins que es reprengui l’activitat, però beneficiant-se de les mesures acordades pel Govern central i de les possibles millores que s’aconsegueixin durant la negociació amb la Representació Legals de les Treballadores.
  4. Cobrar íntegrament el seu salari per part de l’Administració, com és el cas del personal docent i laboral dels centres i universitats públiques, i del personal docent dels centres concertats, així com del personal dels Centres Ocupacionals d’atenció a persones amb discapacitat. La nostra acció sindical està aconseguint que també estigui en aquesta situació la majoria del personal docent i d’administració i serveis dels centres concertats. Així mateix, el Departament d’Educació s’ha compromès a abonar els sous del personal del temps del migdia dels centres públics.

Les CCOO estem dedicant tots els nostres esforços per aconseguir que la majoria de les treballadores estiguin en la quarta situació, o en el pitjor dels casos, en la tercera.

Avui dia, tenim 31 empreses de l’educació (bàsicament del lleure educatiu) que han plantejat ERTOs a les seves plantilles. Amb dades de la meitat d’aquestes, en tenim gairebé 3000 treballadores afectades. En els dos primers casos, el que anomenem empreses pirates, en tenim 15 casos. Amb només dues d’aquestes empreses ja tenim 1.000 treballadores afectades. 

Les condicions de teletreball de les docents s’han de negociar amb la representació de les treballadores i treballadors

Educació activa un pla d’acció per garantir l’aprenentatge en línia de l’alumnat i acompanyar els docents i els centres en l’ús de les eines digitals (enllaç a l’informació del Departament d’Educació)

Hem reclamat al Departament d’Educació que negociï i reguli l’activitat de teletreball de les docents, establint-ne les condicions: càrrega de treball, horari de dedicació, recursos i dret a la desconnexió digital, etc. I que es facin arribar unes instruccions clares als centres educatius.

Cal garantir un aprenentatge en línia a l’alumnat adequat i de qualitat, alhora salvaguardant els drets i salut laboral del personal docent, també tenint en compte la conciliació en aquesta situació de confinament, de qui té cura d’infants i persones grans.

CCOO per la defensa de les treballadores i els treballadors davant la crisi sanitària, laboral, social i econòmica.

MUFACE: S’ha aprovat l’exempció del visat de receptes

Els mutualistes que estaven obligats a segellar les receptes en les oficines de MUFACE per a l’obtenció dels seus medicaments, per requerir autorització, podran adquirir els seus medicaments amb recepta directament en la farmàcia. Teniu aquí tots els detalls

CCOO trasllada al ministeri d’Educació i FP les seves propostes sobre la crisi del COVID-19 i el professorat i exigeix claredat sobre la convocatòria d’oposicions 

La Federació d’Educació de les CCOO de Catalunya publica diàriament les principals novetats de les repercussions laborals al món educatiu de la situació d’emergència sanitària provocada pel coronavirus. Anireu trobant referències als diferents sectors en la mesura que es produeixin. Us animem a subscriure-us i a compartir-ho amb tothom que pugui tenir interès

Fomulari d’inscripció al butlletí