17 d’Octubre: Dia Internacional de la Despatologització Trans

El Dia Internacional de la Despatologiztació Trans se celebra el tercer dissabte del mes d’octubre. Enguany ho celebrem el dissabte dia 17 d’Octubre de 2020. Aquesta data internacional va ser impulsada, fa ja uns anys, per organitzacions socials de tot el món per a posar el focus d’atenció en l’estigmatització que viuen les persones trans en el seu quefer quotidià. De fet entorn del mes d’octubre tenen lloc múltiples activitats de visibilització i reivindicació entorn del trans (#OctubreTrans).

En 2018, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va excloure la transsexualitat de la seva llista de trastorns mentals. Malgrat això, la Classificació Internacional de Malalties (CIM) continua parlant de la transsexualitat com a “incongruència de gènere”. Per a CCOO el que és incongruent és que continuem vivint en societats on la transfòbia apunta quan té la menor oportunitat i on les persones trans no gaudeixen encara de la mateixa qualitat de vida que la resta de la societat, que a més es “patologice” a aquestes persones o es parli de trastorns o “incongruències” fa encara més difícil la consecució de drets i l’enderrocament de les discriminacions. Ni trastorn ni incongruència, la qual cosa sí que existeix és la discriminació i la transfòbia.

Al nostre país, existeixen 12 lleis autonòmiques que recullen els drets de les persones trans.

Des de CCOO ens preocupa especialment la situació en el mercat laboral de les persones trans:

  • Les treballadores i treballadors trans s’enfronten a una dura realitat laboral: o bé es troben expulsats del mateix o bé es troben amb enormes dificultats a l’hora d’aconseguir una ocupació.
  • Les persones trans han de poder transitar si així ho decideixen sense que aquest procés els suposi l’expulsió del mercat laboral. Les empreses han de facilitar el seu procés de transició.

Per això des de CCOO continuarem proposant mesures per a facilitar la incursió de les persones trans en el món laboral, amb la posada en marxa de polítiques específiques per a acabar amb la seva marginació i discriminació.

Al mateix temps és necessari continuar lluitant pels seus drets més elementals, com ara:

  • Les persones trans han de poder canviar el seu nom en els documents oficials sense necessitat d’haver de passar una avaluació mèdica o psicològica (nom sentit).
  • Les persones trans han de poder accedir als tractaments hormonals i quirúrgics (si és el seu desig) en la sanitat pública.
  • CCOO continuarà denunciant les agressions, els assassinats i també els suïcidis de les persones trans ocasionats per la discriminació i la transfòbia imperant.
  • Especialment difícil és la situació de les persones migrants, als qui se’ls nega el dret d’asil.

CCOO continuarem  apostant per societats inclusives, lliures i igualitàries, on totes les persones tinguin cabuda.

Secretaria Confederal de Dones i Igualtat de Comissions Obreres