17 de març: notícies de les repercussions laborals del coronavirus a l’àmbit educatiu

Pla de contingència del departament d’Educació

El podeu trobar en aquest enllaç

Educació i Treball, Afers Socials i Famílies garanteixen els ajuts de menjador i a menors usuaris dels serveis d’intervenció socioeducativa amb servei d’àpat

Ho podeu trobar aquí. http://ensenyament.gencat.cat/ca/inici/nota-premsa/?id=383959

Manteniment de la contractació pública de totes les empreses que treballen per a la Generalitat

La Generalitat aprova un decret on se suspèn l’execució dels contractes de neteja, menjador escolar i transport escolar de les llars d’infants, escoles d’educació infantil i primària, Instituts d’ESO, batxillerat i formació professional, escoles d’art i disseny, escoles d’adults, escoles oficials d’idiomes, centres d’educació especial, escoles de música, escoles de dansa, conservatoris, centres de títols propis, i centres d’ensenyaments artístics superiors.

L’administració farà l’abonament dels imports corresponents a les despeses salarials del personal adscrit al contracte i d’altres despeses amb la finalitat última de mantenir els llocs de treball adscrits als esmentats contractes, amb l’objectiu de no afectar, amb caràcter general, l’activitat econòmica i l’estabilitat dels llocs de treball.

D’entre les activitats que mantindrà el finançament, també es troben les Unitats d’Escolarització Compartida i la Traducció de llenguatge de signes.

Suspensió dels terminis administratius des del 14 de març

Els terminis de tots els tràmits queden suspesos i interromputs.

Per casos urgents o que no pugueu ajornar, podeu fer el tràmit en línia amb el formulari corresponent o, en cas que no n’hi hagi, utilitzeu la petició genèrica.

http://web.gencat.cat/ca/tramits/

Formació i recursos per a professorat i alumnes: actuació extraordinària

Des del Departament s’ha fet arribar al professorat missatge amb proposta formativa, amb recursos i activitats en línia per a l’alumnat bàsicament. Encara que solament d’alguns nivells educatius i d’algunes matèries.

Aquest fet representa un canvi vers les instruccions inicials, en les quals s’incidia en què seria un període de formació per al professorat i que s’havia d’estar a l’aguait de no aprofundir en  la bretxa digital de l’alumnat a l’hora d’organitzar-los activitats, que fossin no avaluables.

Cal estudiar i tenir concreció en relació amb aquestes activitats a realitzar per l’alumnat, entenem que no avaluables, així com les condicions en les quals el professorat ha de mantenir aquesta activitat online. Tals condicions de treball haurien de ser acordades amb la representació sindical.

Recursos formatius pel professorat – web XTEC

 El Departament ha publicat a la web XTEC una proposta de formació extraordinària (http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/formacio-extraordinaria-oberta/) per a docents, creada específicament en el marc de la crisi sanitària que estem vivint. Aquesta formació consta d’activitats autoformatives no certificables i d’algunes càpsules formatives certificables.

També apareixen a l’XTEC recursos per a docents i propostes d’activitats d’autoaprenentatge per a alumnat (http://xtec.gencat.cat/ca/recursos/actuacio-extraordinaria-activitats-autoaprenentatge/)

Orientacions per als centres educatius sobre activitats per als alumnes a causa del tancament pel coronavirus

Alhora el Departament ha publicat orientacions generals, d’infantil, primària i secundària en relació amb les activitats per als alumnes.

http://xtec.gencat.cat/web/.content/recursos/actuacio-extraordinaria-activitats-autoaprenentatge/Orientacions-centres-tancament-coronavirus.pdf

Alumnat de formació professional en FP dual

Continuem insistint al Departament perquè tregui instruccions explícites de la suspensió de l’alternança en FP Dual.

IMEB I CEB

Els plans de contingència de l’IMEB i del CEB estan publicats.

IMEB ha fet arribar un correu a totes les empreses amb la informació que segons el  Decret de l’Alcaldia de Barcelona, a punt de publicar-se, es mantindran els sous de les treballadores.

Discapacitat

A iniciativa de CCOO estem finalitzant una declaració conjunta amb la patronal i la resta de forces sindicals que garanteixi l’atenció als centres residencials i el respecte a tota la normativa vigent per resguardar la salut i les condicions laborals de les treballadores.

Igualment, hem comunicat a tots els Centres Especials de Treball que tenen contractes amb l’administració pública que no poden fer ERTES, perquè està garantit el finançament públic.

Ensenyaments privats no concertats

En el cas del “Princess Margaret School” valorem molt positivament la resposta inicial del centre i de la nostra representació sindical d’esperar als decrets del Govern de mesures laborals, fiscals i de seguretat social per a les empreses abans de prendre decisions que afectin una part dels seus treballadors.

Centres concertats

Avui hem estat coneixedors de dos centres concertats que plantegen ERTO al seu personal a pagament directe, d’una forma totalment excessiva quan el Departament d’Educació s’ha compromès a mantenir el finançament d’aquests centres.

Universitats

S’ha ajornat la selectivitat per causa del coronavirus. En aquests moments encara no s’ha establert una nova data.

Ensenyaments no reglats

S’estan començant a presentar ERTOs per força major a diferents empreses. CCOO està assessorant les treballadores i valorant la seva adequació a la normativa.

CCOO reclama mesures contundents per protegir les persones treballadores i ciutadania vulnerable dels efectes de la crisi del coronavirus en una reunió amb el Govern de la Generalitat

Aquí teniu el nostre comunicat

Consell de ministres

Avui s’ha reunit el Consell de Ministres per decidir un paquet de mesures per fer front a les conseqüències socials, laborals i econòmiques de la crisi sanitària. Les mesures decidides recullen parcialment les demandes de CCOO. Aquí podeu trobar la valoració conjunta amb UGT

La Federació d’Educació de les CCOO de Catalunya publica diàriament les principals novetats de les repercussions laborals al món educatiu de la situació d’emergència sanitària provocada pel coronavirus. Anireu trobant referències als diferents sectors en la mesura que es produeixin. Us animem a subscriure-us i a compartir-ho amb tothom que pugui tenir interès

Fomulari d’inscripció al butlletí