Els projectes d’educació online del Departament d’Educació ignoren greus dificultats del personal educatiu i de l’alumnat.

Enquesta amb més de 2.600 respostes a l’educació pública i més de 600 a l’escola concertada.

La Federació d’Educació de CCOO ha realitzat un informe a partir de dues enquestes entre el personal d’ensenyaments reglats no universitaris en relació amb les possibilitats reals d’educació online en l’actual situació de confinament per l’emergència sanitària.

La primera enquesta es va enviar a les adreces de correu electrònic professionals dels docents dels ensenyaments públics no universitaris i ha reunit 2.656 respostes. En el cas de l’educació concertada i privada no concertada, davant la impossibilitat d’accedir a totes les adreces electròniques, hem realitzat una enquesta a partir de les nostres delegades i delegats, amb més de 600 respostes.

En global, aquest estudi permet identificar seriosos problemes pel tipus de docència online que planteja el Departament d’Educació per una majoria de docents, tant per circumstàncies personals derivades del confinament, com per dificultats tècniques. Pel que es refereix  a l’alumnat, gairebé la meitat en el cas de l’educació publica (una mica menys en el cas de la concertada) tenen dificultats tècniques per seguir una docència online estàndard. A aquestes dificultats els hi hauríem d’afegir les que es derivin de l’ambient familiar i social i les pròpies de les característiques personals (diversitat funcional, etc.) de cada alumne.

En el cas de les opinions en relació amb les decisions i els criteris d’activitats virtuals docents que ha publicat el Departament d’Educació trobem una clara majoria d’opinions crítiques i una mitjana global ponderada per sota de la nota d’assoliment.

Hem volgut obrir l’enquesta a què tot el personal docent que volgués, pugues fer-nos arribar els seus testimonis en relació amb com la situació actual de confinament i les seves circumstàncies familiars en plena pandèmia xoquen amb els requeriments de treball online que reben del Departament i/o dels seus centres. Llegir-les farà entendre millor que cap estadística la situació real on ens trobem.

Davant aquesta situació excepcional demanem al Departament d'Educació solucions excepcionals. Una de les possibles seria tornar a fer nomenaments de forma generalitzada, donant permisos per aquestes noves situacions que impedeixen aquesta conciliació laboral i familiar. D'aquesta manera, a més es donaria solució al personal docent substitut que ara mateix no està treballant ni tenia la perspectiva de fer-ho donada la situació actual d'aturada de l'activitat docent presencial.

El conjunt de l'enquesta ens reafirma en la nostra Proposta Educativa de País per no deixar que cap infant ni cap jove baixi del tren de l’educació en aquest moment.

Pel que es refereix a les condicions laborals mínimes per poder encetar una dinàmica d’educació online sense deixar ningú enrere, la Federació d’Educació de CCOO farà públic aquesta setmana un decàleg de propostes per a tots els sectors i etapes educatives.

#EduOnlineAixíNo

Demanem negociar les condicions laborals del teletreball

Comparteix.

Comentaris tancats.