El departament vol empitjorar les excedències per cures

El Departament ha presentat a la mesa sectorial del 25 de setembre una proposta de la resolució sobre les excedències per cura de fills, filles i familiars, al·legant la necessitat de posar fre a l’abús del dret en les dates en què es produeixen els reingressos. L’Administració pretén que el reingrés hagi de coincidir forçosament amb l’últim dia de les vacances escolars de Nadal, Setmana Santa o el 31 d’agost i que no es pugui tornar a sol·licitar una excedència pel mateix fet durant el curs.

Davant la inexistència de dades d’aquest suposat abús, les CCOO hem manifestat la nostra radical oposició a la proposta, ja que limita greument l’exercici del dret. No es pot obligar a fer excedències més llargues del que es necessita per atendre familiars, ni limitar la possibilitat de tornar a gaudir de l’excedència.

Les excedències per cura de fills/es o familiars són permisos no retribuïts, que s’agafen en moltes ocasions per l’enorme dificultat de conciliar la vida familiar i laboral, no són un capritx, responen a una necessitat i no a una estratègia per gaudir de vacances no meritades, com ens ha dit el Departament.

Si aquesta resolució s’aprova tal qual, un/a treballador/a no podrà agafar una excedència d’un mes per acompanyar el seu infant en l’adaptació escolar o bé l’haurà d’agafar forçosament de tres mesos; tampoc podrà tornar a demanar una excedència per tenir cura de la seva mare malalta si torna a recaure durant el mateix curs!

A més a més, creiem que és una resolució discriminatòria cap a les dones, perquè som nosaltres les que agafen majoritàriament aquests permisos i qualsevol limitació per conciliar no fa més que empitjorar la nostra situació laboral.

Tot i que el Departament sempre diu que té la voluntat de revertir les retallades i que no ho pot fer a causa de la manca de pressupost, ens trobem que no només no les reverteix, sinó que ens anuncia una nova retallada dels nostres drets. No ho podem permetre.