L’Assemblea de professorat celebrada a la seu de CCOO rebutja la resolució de l’FP Dual que ha publicat el Departament d’Educació i els canvis curriculars que planteja pel proper curs

Fa una crida a un rebuig unitari a l’FP Dual low-cost que vol implantar la Generalitat


L’Assemblea de professorat que ha convocat avui CCOO ha manifestat el seu rebuig a les formes i al contingut de la reforma normativa, així com als canvis curriculars, que vol imposar el Departament d’Educació per al proper curs.

Aquests canvis neixen de la improvisació del Departament, i no compten amb el suport ni el consens de les parts implicades (professorat, organitzacions sindicals, estudiants o empreses).

El desplegament de la Llei 10/2015, del 19 de juny, de formació i qualificacions professionals, que preveu el desenvolupament de la Formació Professional (FP) Dual, s’ha de fer en el marc de consens i diàleg social. També les millores necessàries a introduir s’han de fer per garantir un model estable i de qualitat. Les novetats que planteja el Departament no responen a aquest marc.

L’Assemblea ha valorat que aquests canvis, plantejats a corre-cuita, no donen resposta als problemes ni les necessitats reals de l’FP a Catalunya, entre d’altres:

  • Manca d’oferta pública. Cada any, només a la ciutat de Barcelona es queden sense plaça de primera opció més de 2.000 alumnes.
  • Manca d’inversió en centres i professorat (formació, recursos, dotacions, materials…). El pressupost en formació del professorat d’FP és 0 euros.
  • Lluita efectiva contra l’abandonament escolar prematur (AEP). El 4 0% de l’alumnat de cicles formatius de grau mitjà (CFGM) abandona els seus estudis. Enguany torna a créixer la taxa AEP fins el 17.4 %. 
  • Manca de diagnosi i avaluació del model d’FP Dual de Catalunya.
  • Negociació i actualització de les condicions de treball del professorat. Negociació d’un nou acord d’FP (l’acord vigent és del 1999).
  • La massificació de les aules (amb les ràtios més elevades de l’Estat).
  • La precarietat i manca d’estabilitat del professorat. Més de la meitat de les famílies professionals tenen un índex d’interinatge superior al 50 %.
  • L’FP Dual segrega a l’alumnat ja que selecciona segons el millor expedient acadèmic. Segrega per gènere: 3 de cada 4 persones que la cursen són homes.

L’Assemblea denuncia la manca de garanties i de credibilitat de l’Administració en l’aplicació d’aquesta reforma curricular i de la normativa de l’FP Dual:

  • Quan afirma que no hi haurà afectació a les plantilles.
  • Quan afirma que incrementar el nombre d’hores de pràctiques d’empresa millora la formació i la inserció.
  • Que solament el treball competencial de l’alumnat millora la fidelització de l’alumnat i l’AEP.

L’Assemblea exigeix l’aturada de la modificació curricular i la retirada de la resolució d’FP Dual. També emplaça al Departament a la urgent negociació d’un nou acord d’FP, que contempli la millora de les condicions de treball del professorat.

Per últim, convida a la resta de sindicats de la Mesa a acordar una concentració unitària el proper dimarts 28 de maig, de 10 a 12 hores, davant la seu del Departament (Via Augusta, 202, Barcelona), durant la celebració de la Mesa sectorial convocada pel Departament. Es convoca als mitjans de comunicació dimarts a les 10.45 hores davant el Departament per fer declaracions.
image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.