Davant el desè aniversari de la LEC, poc a celebrar_

DAVANT EL DESÈ ANIVERSARI DE LA LEC, POC A CELEBRAR

 
Avui, al Parlament de Catalunya se celebra el desè aniversari de la Llei d’Educació de Catalunya, però les CCOO de Catalunya no hi serem perquè no compartim els motius de celebració.
 
Aquesta llei va sorgir de l’acord final de l’aleshores Conseller d’Educació del PSC, Ernest Maragall, i la diputada de CiU, Irene Rigau, amb el posicionament contrari d’una gran part de la Comunitat Educativa.
 
CCOO vàrem lluitar contra aquesta llei per diferents motius, entre els quals que la Generalitat traspassava la seva responsabilitat per garantir el dret educatiu a les empreses privades i a les direccions dels centres públics, a més de promoure la competència entre centres, disparant així la segregació escolar.
 
A més, el desplegament de la Llei s’ha centrat en aquelles qüestions que més vàrem criticar, com les de l’autonomia de centre, que ha pressionat els i les treballadores de l’educació, en comptes d’acompanyar-los i empoderar-los. Així mateix, els decrets de direccions i de provisió de llocs, han permès les males praxis, reduint la llibertat d’opinió en els mateixos claustres i laminant els criteris d’igualtat, mèrit i capacitat que han de regir l’accés als llocs de treball a la funció pública.
 
Pel que fa a aquelles línies que milloraven la llei, com el dret al lleure educatiu, el treball en xarxa dels centres o l’homologació de condicions laborals a l’escola concertada, ni s’han desenvolupat ni se les espera, així com el famós 6% del PIB per a l’Educació.
 
Per tots aquests motius, avui les CCOO no estem de celebració.