No signem l’acord sobre control horari i registre de la jornada

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

CCOO NO SIGNA L’ACORD sobre control horari i registre de la jornada de les treballadores del sector d’escoles bressol (XII CONVENI D’ ASSISTÈNCIA I EDUCACIÓ D’INFANTIL d’Àmbit ESTATAL)

El passat 18 de novembre, les organitzacions patronals van proposar un text per a un acord de registre de la jornada de treball que servís de marc legal a l’aplicació per part dels centres del Reial decret llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball.

El text proposat és molt similar al que CCOO va signar recentment en el Conveni d’Ensenyament no No Reglada estatal , si bé s’introdueixen algunes modificacions que generen seriosos dubtes sobre el còmput real de la jornada de treball realitzada. El text és el següent:

“Amb caràcter general s’establirà una hora d’entrada i sortida que haurà de complir la persona treballadora segons es determini conforme al manifestat en el punt segon.

Les hores de mera presència en el centre de treball, les interrupcions legals de jornada, els descansos i la permanència voluntària en el centre fora del seu quadre horari i la seva jornada, no es consideraran temps de treball ni computaran a l’efecte del límit d’hores extraordinàries, tret que l’empresari encomani o autoritzi activitat laboral a la persona treballadora o es produeixi una incidència que obligui a realitzar més hores. Això serà degudament comunicat a la direcció l’endemà de la seva realització per al seu registre i constància.

Durant els citats períodes els treballadors no tindran obligació de romandre en el centre de treball, la qual cosa haurà de comunicar-se prèviament a la direcció del centre”.

Considerem que aquesta redacció va molt més allà del que s’estableix en el propi conveni sectorial, no deixant cap mena de marge als possibles usos i costums de les empreses a l’hora de computar (o no descomptar) algun d’aquests elements com a jornada de treball.

CCOO sempre ha defensat que la permanència en el centre de treball ha de ser considerada temps efectiu de treball, així com els esbarjos i els descansos que no suposin una jornada partida. Considerem que el text acordat per la resta d’organitzacions sindicals generarà conflictes en els centres entorn del còmput. Tampoc es recull de manera específica l’hora de descans establerta en l’Art. 74 del conveni en casos de jornada partida, limitant de facto la jornada de treball al temps efectiu d’activitat a l’aula,deixant fora la resta de possibles situacions.