Constituïda la Comissió de resolució extrajudicial de conflictes per al personal docent del Departament d’Educació.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”]<input type="hidden" value="{"instance":{"text":"Descarrega el full d'actualitat","url":"https://educaccio.cat/wp-content/uploads/2019/11/Full-Actualitat-Comissiu00f3-de-Resoluciu00f3-extrajudicial.pdf","button_icon":{"icon_selected":"","icon_color":false,"icon":0,"icon_placement":"left","so_field_container_state":"open"},"design":{"width":false,"width_unit":"px","align":"center","theme":"atom","button_color":false,"text_color":false,"hover":true,"font":"default","font_size":"1","rounding":"0.25","padding":"1","so_field_container_state":"closed"},"attributes":{"id":"","classes":"","title":"","onclick":"","rel":"","so_field_container_state":"closed"},"_sow_form_id":"10632399655dd2b89f09da2398072900","_sow_form_timestamp":"1574092367462","new_window":false,"so_sidebar_emulator_id":"sow-button-9014510000","option_name":"widget_sow-button"},"args":{"before_widget":"

","after_widget":"

","before_title":"

","after_title":"

","widget_id":"widget-0-0-0"}}”>[/siteorigin_widget]

Aquest dilluns 11 de novembre de 2019, s’ha constituït formalment la Comissió de Resolució Extrajudicial de Conflictes. Aquesta Comissió es va acordar a la Mesa Sectorial després de mesos de treballs per part de CCOO fins a l’acceptació per part del Departament d’Educació.

Per què hem treballat per a la seva constitució?

Perquè una organització complexa, com és un centre educatiu, desafortunadament, pot generar conflictes. Quan aquests conflictes són organitzatius, poden tenir efectes laborals sobre les treballadores i treballadors. La defensa dels seus drets es pot realitzar mitjançant procediments administratius o judicialment mitjançant el procediment contenciós-administratiu. Tots dos són procediment que es dilaten en el temps, resultant ser poc garantistes pel personal docent dels centres públics, que tampoc disposem d’un mecanisme extrajudicial com el de  les empreses privades que tenen el Tribunal Laboral de Catalunya, malgrat que l’article 45 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic permet la resolució extrajudicial de conflictes col·lectius.

Quins conflictes es donen als centres educatius?

A part dels conflictes per la convivència entre personal educatiu i centenars d’alumnes, també tenim conflictes laborals. En alguns casos tenim mecanismes d’intervenció, com en l’assetjament sexual i laboral, amb protocols específics. Però, per exemple,  en els conflictes derivats de l’aplicació del Decret de Provisió de llocs de treball, aprovat unilateralment pel Departament el 2014, no en tenim cap. Per això la insistència de CCOO en crear aquesta Comissió per disposar d’algun element més de defensa de les treballadores i els treballadors dels centres educatius públics.

Què farà aquesta Comissió?

Aquesta Comissió haurà de tractar els conflictes que plantegem des dels sindicats o les treballadores i treballadors individualment, per intentar buscar una solució que eviti la judicialització.

Quins casos es portaran des de CCOO?

La nostra intenció és portar a anàlisi aquelles situacions en les quals trobem indicis de males praxis als centres i que no s’hagin solucionat en els Serveis Territorials o CEB, com grans inestabilitats de les plantilles en un centre, males utilitzacions del Decret de Provisió de llocs de treball, mals ambients laborals…

Qui conforma aquesta Comissió?

Està conformada de forma paritària pels sindicats de la Mesa Sectorial i el Departament d’Educació. Ara mateix, un sindicat ha decidit no formar-ne part. La bancada del Departament l’encapçala el mateix Director General de Professorat, fet que celebrem perquè sembla indicar una bona implicació de l’Administració.

Com puc portar algun conflicte a la Comissió?

Només t’hauràs de posar en contacte amb la delegada o delegat sindical de CCOO i explicar la teva situació. T’informarem de les possibles solucions i si una d’elles és portar-la a la Comissió.
El Decret de Provisió està en vigor. CCOO ens hi hem oposat sempre i continuem treballant per aconseguir un sistema de provisió diferent, regit pels principis d’igualtat, mèrit i capacitat. Però mentre existeixi l’actual sistema, la Comissió de resolució de conflictes permetrà una millor defensa dels drets dels treballadors i treballadores. Així mateix, encara que aconseguim canviar el sistema de provisió, sabem que no desapareixeran tots els conflictes i, per tant, la Comissió continuarà sent necessària ; la funció del nostre sindicat és aconseguir una bona i ràpida solució d’aquests, per millorar les condicions laborals i la salut de les treballadores i dels treballadors i pel bon funcionament del sistema educatiu públic