CCOO d’Ensenyament denúncia la passivitat davant el discurs d’odi de Vox que criminalitza als menors sols, no acompanyats o separats

Protecció de la infància

CCOO d’Ensenyament denúncia la passivitat davant el discurs d’odi de Vox que criminalitza als menors sols, no acompanyats o separats

La dignitat de la persona i la universalitat de drets han de vertebrar les actuacions de qualsevol representant públic, especialment amb menors sota una especial protecció.

 

La Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres (FECCOO) denúncia la passivitat dels partits polítics, la inacció de la justícia i la difusió conscient o inconscient del discurs d’odi, racista i xenòfob del partit d’extrema dreta, Vox, per part dels mitjans de comunicació.

Resulta esperpèntic el suport que les propostes i accions del partit d’ultradreta rep dels representants de les administracions públiques –com les d’Andalusia, Múrcia o Madrid–, sobre les quals recau l’obligació de protecció de la infància davant un discurs que criminalitza i responsabilitza a nens, nenes, adolescents i joves, víctimes de l’explotació i abús de tota mena, inclòs el sexual, de la seva situació, visibilitzant la incompetència i desistiment de funcions d’algunes administracions públiques, quan no una violació de drets fonamentals.

L’art. 13 de la Constitució espanyola recull la protecció pública d’estrangers i sol·licitants d’asil i l’art. 9.2 assenyala que són els poders públics els que han de promoure les condicions perquè la igualtat i la llibertat de les persones siguin efectives, i han de remoure els obstacles que impedeixin o dificultin la seva plenitud.

La dignitat de la persona i la universalitat de drets ha de vertebrar les actuacions de qualsevol representant públic i especialment amb menors. Milers d’adolescents i joves esperen un futur incert al nostre país, alguns en condicions inacceptables, fins i tot en la seva situació de protecció, la que en molts casos els empeny al carrer i els exposa a perills dels quals allunyem als nostres propis fills i filles.

Des de FECCOO volem contribuir, en la mesura que sigui possible, a millorar la vida d’aquests nois i noies, perquè puguin continuar estudiant o puguin tenir accés al mercat laboral per a normalitzar les seves vides.

Instem a les administracions a protegir d’una manera real i efectiva als i les menors que estan sols, no acompanyats i/o separats, per a garantir el seu dret a l’educació, fer front a la seva particular vulnerabilitat i discriminació, protegir-los de totes les formes de violència i facilitar-los l’accés a solucions sostenibles que tinguin en compte el seu interès superior, la qual cosa exigeix la seva escolarització reglada.

El repte que se’ns presenta va dirigit al sistema educatiu, que té la clau per a contribuir a garantir el dret a l’educació i oferir oportunitats reals d’inclusió en els centres escolars i en la mateixa societat de tots aquests adolescents, joves, nens i nenes en un projecte de construcció conjunta de la democràcia.

Us deixem l’enllaç a un document de FECCOO que analitza la situació actual en aquest àmbit: http://www.fe.ccoo.es/55ff57b9946eb84950d3926a02386893000063.pdf.