Absències per motius de salut: Una solució insuficient


ABSÈNCIES PER MOTIUS DE SALUT: UNA SOLUCIÓ INSUFICIENT



El Departament d’Educació ens ha transmès les instruccions sobre justificació d’absències per motius de salut.


Després de la recuperació del 100% del nostre sou en cas d’Incapacitat Temporal, gràcies a l’acord del 18 de setembre signat per CCOO i UGT a la Mesa General d’Empleades de la Generalitat, el Govern no va acceptar les nostres demandes de mantenir, i millorar, les 30 hores d’absència amb declaració responsable. D’aquesta forma, es tornava, literalment a “la situació anterior al 2012” que, malauradament, no estava escrita enlloc en el cas del personal docent.

Com que els usos i costums no són una bona font de dret administratiu, aquesta situació ens situava en un terreny pantanós que podia acabar perjudicant les treballadores, les direccions i l’Administració. Per aquest motiu, hem continuat insistint en les meses negociadores i, finalment, el passat 1 de febrer, a la mesa sectorial convocada, el Departament d’Educació ens va presentar la seva proposta.

La proposta de resolució respecte a les absències per motiu de salut sense baixa mèdica, consisteix en una bossa de 15 hores per cada curs escolar, que es podran justificar amb una declaració responsable i sense necessitat de justificant metge. A aquest efecte  es computaran com a hores a justificar les hores de permanència al centre del dia de l’absència. No computaran dintre d’aquestes 15h les que derivin l’endemà en una situació d’incapacitat temporal amb la presentació de la baixa médica ni les absències derivades de malalties oncològiques o malalties de caràcter crònic degudament justificades, ni les produïdes durant l’embaràs.

CCOO considerem que la bossa de 15h és insuficient per la bona gestió i funcionament dels centres, així com pel conjunt de treballadors i treballadores. Igualment, hem insistit que no s’haurien de computar les absències que derivin en baixa no només l’endemà, sinó en un període raonable.

Malauradament, l’administració ha desestimat la nostra petició i continuarem treballant per millorar l’actual situació. 

CCOO hem recordat que la responsabilitat de la negociació hauria d’haver estat de la Funció Pública respectant el que s’havia acordat el passat 18 de setembre. Considerem que és una situació que afecta a tots i totes les treballadores de la Generalitat i s’havia de donar una resposta consensuada i negociada amb els sindicats representants a la Mesa General.

CCOO hem demanat que aquesta instrucció pugui ser d’aplicació a tot el personal del centre, no únicament al personal docent, i el Departament ha traslladat també aquesta petició a Funció Pública.