16 de Maig: Vaga Ensenyament Públic

13 Maig 2019

Malauradament, el Departament d’Educació, a la mediació al Departament de Treball, no ha presentat cap proposta per al professorat. Si el Govern no rectifica, i ho podria fer en el Consell de Govern de demà, dimarts 14 de maig, el professorat anirà a la vaga el proper dijous 16 de maig en la convocatòria amb més unitat sindical des de fa 6 anys.

 La situació és greu: respecte l’any 10 tenim 62.939 alumnes més i només 329 docents més. El pressupost de 2010 fou de 5.317 milions d’euros, mentre que l’any 18 va ser de 5.066 milions, això significa que la despesa per alumne encara està 303 euros per sota del que estava l’any 2010. Aquesta pèrdua de finançament ha comportat una pèrdua en la qualitat del servei, però també, de forma important, en les condicions laborals i en la moral del professorat.

Per tenir la mateixa capacitat de servei que teníem l’any 10 caldria contractar 7.200 docents més la qual cosa tindria un cost de 96 milions d’euros per al que queda d’any 19. Exigim al Govern que faci un decret llei, que el Parlament ja ens ha garantit que aprovaria en cas que el Govern el tiri endavant. Si no es dona aquest decret llei, atenent les demandes del professorat, no ens queda una altra sortida que anar a la vaga el proper dijous 16 de maig, per tal de fer veure al Govern que encara som a temps de rectificar per tenir un curs 19-20 millor del que ha estat enguany i no perdre un altre any, que ja en van massa.

El retorn de l’horari lectiu a 18 hores a secundària i 23 a primària, com a punt irrenunciable, i de l’horari de permanència a secundària, la millora de les ràtios i no tancar grups a la pública, també altres condicions laborals com la reducció de dues hores per als majors de 55 anys, la conversió dels terços de jornada en mitges jornades, el retorn del primer estadi després de sis anys amb efectes retroactius, la consolidació del personal interí, la retirada del Decret de plantilles…

Barcelona, 13 de maig de 2019.

USTEC·STEs (IAC) CCOO I-CSC ASPEPC·SPS CGT UGT


CARTELL MANIFESTACIÓ BARCELONA


10 Maig 2019

El que havia de ser un intent d’arribar a un acord per millorar l’Educació Pública i evitar la #Vaga16Maig es converteix en un tràmit perquè el Departament d’Educació no envia a cap representant amb capacitat per negociar.




9 Maig 2019

Tots els sindicats de la Mesa Sectorial de personal docent no universitari ens hem aixecat de la mesa que s’havia de celebrar avui al Departament d’Educació. No acceptem els punts de l’ordre del dia (confecció de plantilles) a una setmana de la vaga.


Per tant, hem fet una prèvia del punt de l’ordre del dia, abans que parlés el Departament,  exigint la retirada d’aquest document i la inclusió de tots els càlculs amb un horari lectiu de 18 hores a SEC i 23 a PRI.



Davant la negativa del Departament, ens hem aixecat i hem marxat. 
Volem fer tres constatacions:
1. No hem entrat a negociar i per tant no hem deixat exposar al Departament res sobre aquest punt ni del torn obert. A partir d’ara la negociació es reprendrà demà, 10 de maig, a les 10.30 hores, en la mediació del Departament de Treball entre el Departament i el Comitè de Vaga , que se celebrarà a la seu del departament de Treball, al carrer Sepúlveda 148-150 
2. Després de reunir-nos amb els grups parlamentaris, fins i tot amb els que donen suport al govern, va quedar clar que els diners hi són, i que hi ha mecanismes tècnico-jurícs per habilitar-los i fer possibles les nostres demandes.
3. De moment veiem que el govern diu una cosa de cara enfora, però fa la contrària en les negociacions amb un tancament absolut a unes propostes de mínims, de la part social, que són perfectament assumibles si hi ha voluntat política.
USTEC·STEs (IAC) CCOO ASPEPC·SPS UGT

7 Maig 2019

COMUNICAT UNITARI

Avui els sindicats d’educació ens hem reunit amb tots els grups parlamentaris. Hem exposat la necessitat del retorn de l’horari lectiu com a punt irrenunciable i la resta de reivindicacions que donen lloc a la convocatòria de vaga del 16 de maig.

Tots els grups parlamentaris han coincidit amb la viabilitat tècnica d’un decret-llei per aplicar les nostres demandes pel curs vinent. També han coincidit què hi ha  disponibilitat pressupostària per fer-ho possible.

Tenim la garantia del parlament que no seran un obstacle i que donaran suport en cas que el govern tiri endavant el decret-llei que exigim.

Demanem al govern, ara més que mai, que actuï en conseqüència i l’agilitat necessària per tal que el dia 1 de setembre aquestes reivindicacions siguin una realitat.

Si no hi ha resposta positiva per part del govern, cridem al professorat a la vaga convocada pel 16 de maig i a la comunitat educativa i al conjunt de la ciutadania a donar-hi suport.

Per una educació pública i de qualitat!

#VagaEducació16M

Full informatiu:


3 Maig 2019

CCOO Educació amb amb la resta de sindicats ha registrat al Departament d’Educació el comunicat de la convocatòria de Vaga pel 16 de maig de 2019:









2 Maig 2019

Els sindicats ens tanquem al Departament d’Educació

Davant la negativa a una negociació real per millorar l’ensenyament públic





Avui, 2 de maig, a la Mesa Sectorial del Personal Docent No Universitari, tots els sindicats representants dels i les treballadores de l’educació pública hem decidit tancar-nos a la seu del Departament d’Educació per mostrar el nostre rebuig a l’immobilisme de la Conselleria.

Després de sis anys de creixement econòmic encara no han estat revertides les retallades que es van aplicar de forma «extraordinària» des del primer moment de la crisi, afectant de forma greu tant a les nostres condicions laborals com al dret bàsic a una educació pública de qualitat.

No podem iniciar el curs 2019/2020 en les mateixes condicions que hem iniciat aquest. És urgent:
  • El restabliment irrenunciable de l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal.
  • La reducció de les ràtios i garantir cap tancament de grups a la Pública.
  • L’inici d’un veritable procés negociador per revertir la totalitat de les retallades.

La Conselleria d’Educació i el Govern de la Generalitat semblen no ser conscients de la necessitat de prendre mesures urgents per atendre a l’alumnat com mereix i garantir-ne les condicions d’aprenentatge i de fer-ho negociant amb les legítimes representants del personal docent. Enfront d’aquesta passivitat no ens queda més camí que la mobilització; avui l’encetem amb aquesta tancada i continuarem avançant cap a una vaga de tot l’ensenyament públic el pròxim 16 de maig.

Demanem l’aprovació amb caràcter urgent d’un Decret Llei que possibiliti la dotació pressupostària necessària per atendre les demandes presentades.

Queden pocs dies per fer possible un canvi d’actitud dels responsables polítics, que prioritzi l’acord per sobre del conflicte. La totalitat dels sindicats representatius fem una crida a totes les docents i al conjunt de la ciutadania perquè ens ajudin a fer-ho possible, en defensa de l’ensenyament públic i d’unes condicions laborals dignes.

Fem una crida a tot el personal docent i a la ciutadania a concentrar-se durant la tancada davant el Departament d’Educació per fer valdre aquestes demandes.

CCOO, USTEC·STEs (IAC), I-CSC, ASPEC-SPS, CGT, UGT



12 Abril 2019

VAGA A L’ENSENYAMENT PÚBLIC

El finançament de l’educació pública catalana està endèmicament infrafinançat. No acompleix ni de lluny el 6% establert per la LEC. Des del 2017 que el Govern no ha impulsat cap mesura a l’educació pública que millori substancialment la seva qualitat. Les retallades que es van aplicar de forma «extraordinària» des del primer moment de la crisi, encara no han estat revertides després de sis anys de creixement econòmic. Això ha generat un greu deteriorament de les condicions laborals i, per tant, de la qualitat de l’ensenyament públic. 

Per tot això, volem la negociació del retorn d’aquestes retallades per poder treballar amb les condicions necessàries per una educació pública de qualitat. 

Així plantegem la següent plataforma reivindicativa:

1.- Restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal d’aplicació al curs 2019/20 com a reivindicació irrenunciable. Reducció de l’horari de permanència del professorat de Secundària.

2.- Reducció de les ràtios. Cap tancament a la Pública.

3.- Retorn d’altres condicions retallades com: la precarietat laboral als centres educatius (conversió dels terços de jornada en mitges jornades i estabilització personal interí i substitut),retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys, increment del personal de suport educatiu per atendre la diversitat, recuperació del poder adquisitiu perdut incloent també el retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys, Formació Professional pública i de qualitat, retirada del Decret de Plantilles (39/2014), etc…

Si el Departament d’Educació es nega a negociar i acordar aquestes millores, els sindicats sotasignats emprendrem un seguit de mobilitzacions inclosa una vaga a mitjans de maig.

Fem una crida al conjunt dels treballadors i treballadores de l’Ensenyament Públic de Catalunya a debatre la necessitat de la vaga als centres, a organitzar-la i a secundar-la. 


USTEC·STEs (IAC) CCOO I-CSC ASPEPC·SPS  CGT      UGT



Petició de convocatòria de mesa signada pels sindicats:

Fotos de roda de premsa i del registre