Educar en seguretat i defensa? El ministre s’equivoca, cal educar per la Pau.

El Ministre d’Educació s’equivoca, cal educar per la Pau.

En relació a la notícia apareguda a diferents mitjans de comunicació, segons la qual el Ministeri d’Educació vol introduir la “Seguridad y defensa nacional” en els temaris de primària i secundària, la Federació d’Educació de CCOO volem fer públiques algunes reflexions.
En primer lloc, apostem per reforçar l’educació en els valors de la pau i la no-violència, com a element fonamental per a la formació d’infants, adolescents i joves; més en un moment on les notícies referides a conflictes bèl·lics, i persones refugiades, estan constantment al seu abast.
Refusem la intromissió de discursos polítics, al caprici del govern de torn en el currículum escolar, aquesta concepció és més pròpia de mètodes d’ensinistrament de seguidors que de la formació de ciutadanes i ciutadans lliures i crítics. Reclamem a totes les autoritats polítiques que promoguin la participació activa del conjunt de la comunitat educativa a l’hora de valorar i modificar els actuals continguts curriculars.
Insistim en la necessitat d’assolir grans consensos pel que fa al currículum i posar en el centre el paper de les i els docents com a garants de l’educació en la pluralitat i la diversitat. En aquest sentit, recordem que sobrecarregar el currículum de continguts és més propi d’una idea d’escola instructiva que educativa i s’allunya d’una educació més competencial.
Finalment, esperem que el Govern d’Espanya revisi i rectifiqui els seus plans i animem a les diferents organitzacions i col·lectius de la comunitat educativa catalana a estar amatents per a garantir-ho. CCOO ho farem en tots els àmbits on estem presents i amb el suport de la Federación de Enseñanzade de CCOO a tot l’estat.