La denúncia obre un període d’esperança i d’incerteses per a les treballadores i treballadors del sector.

El passat dimecres, 24-10-2018, els sindicats representatius de la concertada hem signat unitàriament la denúncia del Xè Conveni autonòmic de l’ensenyament privat concertat. Ho hem fet amb aquesta unitat sindical que tantes altres vegades hem reclamat i hem trobat a faltar. Però quines són les arrels d’aquesta denúncia?


CCOO, LA COHERÈNCIA
27-02-2013. Les organitzacions patronals i els sindicats USO i UGT liquidaven el IXè Conveni i signaven l’actual Xè. CCOO fèiem constar a l’acta l’oposició a la signatura per, entre altres, dues raons principals:
  1. La vinculació de les taules salarials als pressupostos de la Generalitat vulnera el dret a la negociació col·lectiva i ens aboca a una situació d’incertesa davant de futures variacions que pugui haver en el sistema de finançament”. El canvi en el sistema d’estadis (el 1r passant de 6a a 9a) o la pèrdua de pagues extres (que encara no hem recuperat) són bona mostra d’aquesta incertesa. Amb aquesta vinculació, USO confiava les nostres retribucions a un àmbit, el de la mesa general de la funció pública, on aquest sindicat ni tan sols hi és present. UGT, que fins el 2012 havia estat molt crítica amb aquesta vinculació, se’n desdeia a inicis del 2013 firmant també finalment el Xè Conveni.
  2. La suspensió temporal del premi de fidelitat per al personal docent i la seva posterior modificació provocarà directament la seva desaparició per a tot el personal”. Censuràvem aleshores que la suspensió, sense data ni condicions per al restabliment del premi, amagava una extinció encoberta, sense ni tan sols contrapartides salarials o laborals. Som a prop de veure si aquesta previsió es compleix: ens entristiria molt una nova renúncia dels sindicats USOC i UGT en forma ara d’un acord que no respecti per a totes les treballadores i treballadors de la concertada la integritat d’un premi que, sempre ho hem defensat, és una part diferida del nostre sou.
Com es demostra, CCOO ha estat coherent en la denúncia del Xè Conveni. Són altres que han d’explicar perquè denuncien ara un conveni que havien subscrit quan, tenint majoria, podien haver-lo denunciat el 2014 i aixecat així la suspensió del premi de fidelitat.


CCOO, L’ESPERANÇA

CCOO denúncia el conveni amb l’esperança de poder avançar cap a:

  • Un conveni del S.XXI, on es recullin qüestions tan importants com per ex. les polítiques de gènere, la salut laboral o la sobrecàrrega que representa la introducció de les noves tecnologies. 

  • Un conveni que permeti la plena aplicació de la LEC, és a dir, l’homologació retributiva i en condicions laborals (pendents des del 2012 i 2017 respectivament), tant per al personal que és a pagament delegat com pel que no. 

  • Un conveni que avanci en l’homologació retributiva i laboral del personal no docent. 

  • Que l’aixecament de la suspensió del premi de fidelitat permeti finalment el cobrament de les quantitats generades per qui acrediti alguna de les condicions i la substitució per un dret equivalent per a la resta. 

La denúncia del Xè Conveni és una bona oportunitat per avançar plegats en la millora de les condicions salarials i laborals; en cap cas pot servir per a la pèrdua o retallada dels nostres drets. 
Pel que fa al premi de fidelitat, adreceu-vos al permanent de CCOO de la vostra zona per estar al cas de les accions que emprendrem en la defensa sindical i, si cal, jurídica d’aquest dret. 

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.