Quan es começa a gaudir un permís?

Nova doctrina del TS sobre permisos retribuïts


El Tribunal Suprem ha estimat el recurs de cassació de doctrina presentat per CCOO, UGT i CGT, contra l’empresa Contact Center, i que té a veure amb quin és el dia d’inici del gaudi dels permisos retribuïts. 
En aquest sentit fins ara aquests permisos començaven el dia que succeïa el fet causant, amb independència que fos dia laborable o no. El Tribunal Suprem ha canviat la seva doctrina i en la sentència nº145/2018 de 13/02/18 ha estimat la nostra petició i ha declarat que al tractar-se de permís retribuït, ha d’iniciar-se sempre el primer dia que en el seu horari o quadrant s’indiqui que ha de treballar. Això és així donat que si es tracta d’un permís, en dia festiu no cal sol·licitar-lo per innecessari, ja que en dies no laborables, no es requereix de cap permís per absentar-se de la feina. Per tant, el dia d’inici ha de coincidir amb un dia laborable, que serà el primer que segueixi al festiu en què es produís el fet causant.

En aquest sentit els permisos retribuïts als que afecta són:

  • En cas de matrimoni 
  • Per naixement de fills/filles 
  • Per hospitalització, intervenció quirúrgica, defunció de familiars, etc.
Aquesta sentència i canvi de doctrina del Tribunal Suprem té incidència no només en el sector del Contact Center, sinó també a la resta de sectors privats. Des de CCOO reclamarem en totes les empreses i sectors on som presents que es canviï la interpretació del gaudi d’aquests permisos, per a què l’exercici d’aquest dret d’ara en endavant s’ajusti, a la nova doctrina del Tribunal Suprem.