La discriminació salarial a la concertada

Hi ha tants motius per fer vaga feminista
com a qualsevol altre sector 

El proper 8 de març, com sabeu, hi ha convocada una vaga feminista de dues hores per protestar contra les discriminacions vers les dones, les violències i les bretxes salarials que encara, avui en dia, rebem les dones d’aquest país. 
Serà una vaga de dues hores, no una aturada. Una vaga de dues hores per fer palès la bretxa salarial del 24% que ens obligaria a les dones a treballar dues hores al dia de més per cobrar el mateix sou que els nostres companys. 
Al nostre sector les remuneracions de totes les categories professionals estan regulades pel conveni i difícilment homes i dones cobrem diferents sous per a la mateixa categoria laboral. Ara bé, això no impedeix que es donin situacions de discriminació a la concertada com ha afirmat USOC al seu butlletí.
El nostre és un sector feminitzat, sobretot a Educació infantil i primària. Tot i això, el percentatge de dones als equips directius és molt menor  del que correspondria, un clar exemple de sostre de vidre.

Les dones representem el 95% de les excedències i reduccions de jornades per cura d’infants. Això dificulta, i de vegades impedeix, que les afectades accedeixin als estadis corresponents. Malgrat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va sentenciar a favor de la demanda que vam presentar la Federació d’Educació de CCOO, aquesta situació continua donant-se ja que el departament d’Educació, inexplicablement, ha presentat recurs al Tribunal Suprem.
El salari també varia segons les categories professionals. A l’ensenyament privat, els més baixos són els del personal vigilant de transport escolar (718 € mensuals), el personal de monitoratge (760 € mensuals) i els tècnics i tècniques d’educació infantil (857€). Aquests llocs de treball els ocupem majoritàriament dones tant a la concertada com a la no concertada. És per això que CCOO estem lluitant en tots els convenis amb negociació oberta per apujar, abans que cap altre, els salaris de les categories professionals més baixos.
Només en un percentatge mínim dels centres de concertada s’han desenvolupat plans d’igualtat. Els delegats i comitès de Federació d’Educació de CCOO treballem perquè cada cop en siguin més