#Vaga12D Set preguntes i respostes


1.- Perquè convoqueu vaga el 12D?

És hora de revertir les retallades. Anàvem avançant en alguns temes (increment salarial, cobrar el 100% en cas de malaltia), però amb el retorn de les pagues extres del 2013 i 14 l’Administració ens ha dit que ens esperem fins al 2.026 per recuperar-les. Si deixem que ens insultin en això es pensaran que poden fer el que vulguin. Cal donar un cop a la taula.

2.- Però aquesta vaga serà útil?

La convocatòria ja ha posat nerviós al Govern i comencen a parlar de revisar la seva proposta. Hi ha dos elements que ens fan ser optimistes: els grups parlamentaris que poden donar suport als pressupostos del Govern han posat això com a condició imprescindible, i una mobilització de tota l’administració pública, l’educació concertada i les universitats és una demostració de força que no s’ha vist des del 2010. 

3.- Però cal reivindicar més coses que les pagues, no?

Moltes més!. Tant a la convocatòria oficial de vaga com als nostres comunicats o cartells ho expliquem així. Ara, fem central aquesta reivindicació perquè té tres avantatges: 
  • Exemplifica que no estem disposats a aguantar més insults ni més burles
  • Unifica a tots els sectors cridats a la vaga.
  • És l’element clau perquè hi hagi prou suport al Parlament per aprovar els pressupostos, i sense pressupostos la resta de reivindicacions seran més que difícils d’aconseguir.

4.- I una vaga de tota la gent afectada per això de les pagues no invisibilitza les reivindicacions de cada sector?

Tenim clar que una vaga potent, amb una convocatòria i una plataforma única, és el que ens permetrà ser més fortes a l’hora de continuar la lluita i les negociacions a cada col·lectiu. Començar ja amb un poti-poti de convocatòries, unes de cinc dies, unes de dos, altres només de dues hores, uns sindicats que convoquen en un sector, però no en el del costat…, crea confusió i desmobilitza.

5.- Però en alguns sectors de l’educació s’ha convocat vaga el 29N, no?

Ara mateix sembla que a les universitats públiques convoquen 28 i 29, aprofitant una proposta dels estudiants, però gairebé cap comitè ni junta de personal docent o d’administració i serveis s’ha adherit; als centres de pública no universitària al personal docent i laboral el criden a la vaga el 29 tot el dia, però al personal de consergeria i administració només dues hores, a l’educació concertada no hi ha cap convocatòria…
En fi. Ens sap greu tanta confusió, però el que és segur és que el 12D anirem totes i tots a una.

6.- Però no hauria estat millor una sola convocatòria?

Segur que sí. La cosa és que la vaga del 29 va començar com una proposta per les universitats públiques i després es va voler convertir en una convocatòria de pública no universitària. Vam consultar a la nostra afiliació i ens va dir que no tocava una mobilització aïllada i en plenes negociacions amb el Departament. 

Quan el govern va llençar la bomba que no ens retornarien totes les pagues fins al 2026 vam intentar coordinar una acció amb els sindicats presents en l’àmbit de la Generalitat i l’educació concertada, i ho hem aconseguit amb alguns, però amb altres no. Sap greu i demanem disculpes per què segur que ho podìem haver fet millor, però ara cal assegurar un suport massiu a l’única convocatòria que ha posat nerviós al Govern i pot mobilitzar a més de 250.000 treballadores i treballadors. 

7.- I com podem ajudar a fer que el 12D sigui un èxit?

Encara tenim dies per preparar aquesta vaga i el fonamental és el boca a  orella, centre a centre. Des de CCOO estem fent concentracions davant del Govern, reunint-nos amb els grups parlamentaris, fent cartells, vídeos…i pots estar al dia de tot a bit.ly/12DVagaGeneral.