Resum de la reunió de la Mesa Sectorial de negociació del Personal Docent: Oposicions docents.

14/11/2018

Resum de la reunió de la Mesa Sectorial de negociació del Personal Docent

Ahir, dimarts 13 de novembre, a la mesa sectorial, el Departament anuncia que entre finals de novembre i començament de desembre es farà la convocatòria de les 5005 places d’oposició del curs 2018-2019. Les especialitats que es convocaran i el nombre de places ja està definit, aviat les trobareu penjades a la nostra pàgina web.

CCOO, entenem que la lluita contra la temporalitat i la incertesa que pateix el personal interí i substitut exigeix garantir el compliment de l’acord signat el 16 de juny per CCOO per reduir fins al 8% la taxa d’interinitat, garantint un lloc de treball estable, en millors condicions i amb independència de criteris subjectius i arbitraris. Per això, ens alegrem que es vagi complint amb l’acord que ho possibilita i la propera convocatòria respon a aquesta intenció.

Els cossos convocats són els que s’havien pactat en una negociació anterior on es calendaritzava tant els cossos com el nombre de places a convocar cada curs. CCOO, però, hem mostrat el nostre desacord respecte a les especialitats convocades d’FP, teniu el detall de la nostra demanda en aquest enllaç. Finalment el Departament no ha acceptat la nostra proposta de que sortissin totes les especialitats argumentant una manca de demanda i sí que ens ha acceptat  tornar a replantejar-s’ho en la propera convocatòria analitzant les circumstàncies  del moment.

Respecte al procés del concurs-oposició, el Departament diu que estan valorant  la proposta  que la part social va fer respecte al canvi d’ordre de les proves. Entén que per donar qualitat al procés i perquè aquest pugui tenir en compte el màxim d’elements qualitatius, és adient que la presentació i exposició de la programació didàctica i la unitat didàctica sigui la primera prova de la fase d’oposició. CCOO ja vam defensar, en el seu moment, que aquesta prova és la que demostra la capacitat docent dels i les aspirants, perquè està molt lligada amb la pràctica docent diària, fet que beneficia a les persones que ja estan treballant en la docència.

El Departament ens proposa també un canvi en la calendarització de les proves. L’argumenten d’acord amb la proposta anterior del canvi d’ordre de les proves, ja que suposarà més temps per la seva realització i perquè començar les proves a l’abril presenta una sèrie d’inconvenients que CCOO ja havíem advertit en el seu moment. 

La proposta del Departament, doncs, és iniciar el procés a finals de juny i acabar-lo a l’octubre. Per tant, es concretaria en un primer termini per realitzar la fase d’oposició (fins a finals de juliol) i un altre termini pel concurs de mèrits (setembre i octubre). Això suposaria no prendre possessió com a funcionari/ària de carrera en pràctiques fins al curs 2020-2021, tot i que asseguren que totes les persones que aprovin la fase d’oposició se’ls hi garantirà una vacant pel curs 2019-2020. CCOO hem manifestat la nostra sorpresa davant de la proposta, ja que canvia de manera important el funcionament del procés. Manifestem que consultarem als treballadors i treballadores i debatrem al sindicat per poder donar una resposta. En principi, no veiem clar que el procés s’allargui tant i que les persones que aproven no puguin prendre possessió com a funcionaris/àries en pràctiques l’1 de setembre del mateix curs. Hem proposat al Departament més recursos per poder accelerar el procés i que les persones aprovades puguin prendre possessió tan aviat com es pugui sense esperar a l’1 de setembre del curs 2020-2021.

El Departament, referent a les proves, ha acceptat la nostra demanda que els criteris de correcció de les proves pràctiques siguin més clars i equilibrats en totes les especialitats.

Respecte a l’anunci del Departament que els i les llicenciades en Comunicació audiovisual ja no podran donar classes de castellà i català a l’ESO, el Departament comenta que estan estudiant i valorant quina és la solució més adient per les persones afectades i que aviat farà públic el seu posicionament.