Resum de la reunió de 26/10/18 de la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Ensenyament.

Informe de l’accidentalitat laboral. Dades recopilades l’any 2017

Els resultats mostren un increment del nombre absolut d’accidents respecte al 2016, però un descens en el valor relatiu que representen respecte la població de referència. El 54,26% del total dels accidents ha estat sense baixa i el 45,74% han generat baixa.
Es continua detectant una major incidència en el nombre d’accidents en els territoris de Barcelona Comarques, el Consorci d’Educació de Barcelona i el Vallès Occidental.
Per edat, la franja més afectada en relació al nombre de treballadors i treballadores és la de 46-55 anys, seguida de la de majors de 56.
El 99,15% dels accidents han tingut la consideració de lleus.
Un 64,42% dels accidents s’han produït en el centre de treball habitual (l’any 2016 va ser el 63,25%) i un 26,40% han estat in itinere (l’any 2016 va representar el 27,87%).

Protocol per a la prevenció, la detecció, l’actuació i la resolució de situacions d’assetjament psicològic laboral i altres discriminacions a la feina.

Funció pública no està complint els terminis establerts pel Protocol d’Assetjament en la investigació d’alguns casos de presumpte assetjament, els quals estan portant molt endarreriment. 
La part social demana mitjans perquè això no torni a passar. També exposem que entre el professorat hi ha por i desconeixement per denunciar els casos d’assetjament.

FPSICO, versió actualitzada. Canvi de metodologia.

El passat dimarts 9 d’octubre, la Federació d’Educació de CCOO vam presentar una denúncia a Inspecció de Treball per l’incompliment de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL), en matèria d’avaluació dels factors de risc psicosocial per part del Departament d’Ensenyament.  Aquest utilitzava la metodologia FPSICO en una versió antiga, de l’any 1997, malgrat que després d’aquesta, ja se n’havien fet dues més, l’última de l’any 2011, i la LPRL estableix clarament que s’ha d’utilitzar una metodologia actualitzada.
Abans de denunciar-ho, la FECCOO vam manifestar reiteradament en la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals, el nostre desacord i vam demanar la retirada d’aquesta metodologia, sol·licitant-ne una d’actualitzada i adient pel nostre sector. Entre d’altres, gràcies a  les pressions exercides per part de la FECCOO, hem forçat i aconseguit que el Departament d’Ensenyament, després de 2 anys, tingui disponible la traducció del PFSICO 4.0. Aquesta versió és més àgil i requereix que es creïn grups de treball, on sigui possible la participació dels treballadors i treballadores, tal i com hem reivindicat sempre des de CCOO.