Protocol d’Assetjament Psicològic laboral i altres discriminacions a la feina

Salut Laboral

Protocol d’Assetjament Psicològic laboral i altres discriminacions a la feina

Full actualitat en pdf

 
Des de CCOO, considerem que les diferents resolucions del Protocol d’Assetjament (en vigor des del gener del 2015) no s’ajusten a la realitat dels i les empleades públiques que representem.
CCOO, ha estat l’únic sindicat que sempre ha manifestat, que els delegats i delegades de prevenció han de formar part activa en el procés d’investigació d’un presumpte cas d’assetjament tal com succeeix en el Protocol d’Assetjament de l’Administració General de l’Estat.
La nostra organització sindical va ser l’única que va votar en contra a l’hora d’aprovar aquest Protocol, perquè no permet la participació dels representants dels treballadors i treballadores en la Comissió d’Investigació.
Davant la impossibilitat de participar en aquesta comissió, des de CCOO, considerem que és molt important protegir i acompanyar a la persona afectada durant tot el procés.
Des del gener del 2015 fins al desembre del 2016, s’han presentat un total de 45 sol·licituds, de les quals, només en 3 presentava indicis. El Departament d’Ensenyament en un d’aquests casos va resoldre obrir una informació reservada per després arxivar-lo i els altres els va incoar la tramitació de 2 expedients disciplinaris que han prescrit.
Contra aquestes resolucions els delegats i delegades de CCOO ho hem denunciat als Comitès de Seguretat i Salut corresponents, a la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos del Departament d’Ensenyament i a la Comissió de Seguiment del Protocol d’Assetjament.
La mateixa administració fa autocrítica en alguns aspectes del seu funcionament (CCOO, entre d’altres, els anem denunciant des de la seva posada en funcionament):
  • Retard a l’hora d’informar els delegats i delegades de prevenció dels presumptes casos d’assetjament.
  • Impossibilitat de complir amb els terminis establerts.
CCOO considerem que cal resoldre el buit que queda quan es desestima una sol·licitud d’intervenció, i també que és pugui recórrer la resolució del cas fent el recurs pertinent.
L’administració, per tal de revisar i modificar alguns aspectes del funcionament d’aquest protocol, l’any 2016 va crear un grup de treball en el marc de la Comissió Paritària General de Prevenció de Riscos Laborals.
Alguns dels seus acords a destacar són:
  • La possibilitat de poder recórrer la resolució de la Direcció General de Funció Pública.
  • L’actualització de l’avaluació de riscos psicosocials a la unitat afectada.
  • La coexistència amb l’obertura d’un expedient disciplinari.
Des de CCOO, ens comprometem a continuar defensant la salut dels treballadors i treballadores de l’Administració Pública, intervenint en l’actual protocol i instant a l’administració a fer les modificacions necessàries perquè se’n derivi un millor funcionament.