CCOO fa una crida a construir una resposta de concertació, política i social

Valoració de la declaració institucional del President del Parlament de Catalunya

CCOO fa una crida a construir una resposta de concertació, política i social



La situació crítica que viu Catalunya després de les darreres decisions judicials, amb les detencions del President cessat Carles Puigdemont i la presó preventiva dels exconsellers i expresidenta del Parlament, ha agreujat la fractura institucional i social a Catalunya de manera molt greu.


CCOO ha denunciat reiteradament el desproporcionat procés judicial i l’aute que qualifica de rebel·lió i dicta presó preventiva contra els líders socials i polítics independentistes. Hem demanat i seguim demanant la llibertat immediata de totes les persones privades de llibertat per aquesta causa. Defensem el dret a la llibertat de pensament, d’expressió i de manifestació cívica i pacífica. Manifestem la preocupació i la solidaritat amb totes les persones que han resultat ferides en les manifestacions dels últims dies.


Són dies molt difícils que necessiten molta serenor i gran sentit de la responsabilitat en les accions que es porten a terme. En aquest sentit, ens sentim interpel•lats pel President del Parlament, màxim representant efectiu de les institucions democràtiques catalanes i que representa al conjunt de Catalunya, en bona part de la seva intervenció institucional d’ahir diumenge al vespre.


Volem contribuir a bastir espais amplis de la societat civil per treballar en una sortida de concertació que superi el caràcter d’excepcionalitat que viuen les institucions catalanes, construint de nou l’autogovern. Per això, demanem que les forces polítiques estiguin a l’altura de la responsabilitat que la ciutadania els ha encomanat i generin les condicions perquè el diàleg inclusiu i transversal sigui possible.


Així mateix, fem una crida a les forces polítiques per tal que recuperin amb urgència el control de les institucions catalanes mitjançant la investidura d’un candidat o candidata de consens i la formació d’un govern amb suport ampli que doni a la societat catalana la possibilitat d’abordar els problemes socials i polítics que patim. Fem una crida, al govern de l’Estat per un costat i a les institucions judicials per l’altre, a prendre les actuacions necessàries per obrir camí a l’espai del diàleg polític i a la solució institucional a la crisi democràtica que vivim al país.


CCOO seguirà mantenint les converses amb les forces polítiques i socials per treballar sense defallir en la ferma voluntat de construir consensos que trenquin la política de blocs i sumin la pluralitat i la diversitat de la societat catalana. No hi ha alternativa a no buscar alternatives.