CCOO denuncia el funcionament anòmal del sistema de beques

El funcionament anòmal del sistema de beques i ajudes obliga a les famílies a avançar diners

CCOO denuncia el que considera un model paupèrrim

El sindicat recorda que les beques possibiliten el dret a l’educació i denúncia que el Govern abandona a la seva sort a amplis sectors de la població.

El Govern del PP torna a faltar a la veritat en les seves declaracions sobre el sistema de beques. En una recent aparició pública en un programa de televisió, el portaveu de l’executiu i ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va tornar a incidir en el discurs de “la fallida del sistema de beca” que el PP es va trobar a la seva arribada al Govern i l’extensió generalitza de les mateixes: “Mai hem tingut tants becats”, va afirmar.
La Federació estatal de CCOO Educació denúncia aquestes declaracions de meres declaracions formals i de no tenir contingut real. Tots els informes presentats en l’últim trimestre de 2017 per diferents organismes, no partidistes, com ONGs i fundacions que centren una part important del seu treball en l’anàlisi de la situació del sistema educatiu i en l’elaboració de propostes, contradiuen les últimes declaracions del ministre d’Educació i denuncien les següents situacions
  • Una dura retallada en la inversió en beques i ajudes, que són fonamentals per a l’exercici del dret a l’educació i per assegurar l’equitat i la inclusió educativa. 
  • Un major esforç econòmic de les famílies davant la inhibició del Govern, que ha fracturat tant el concepte de gratuïtat com el d’equitat.
  • Disparitat territorial en la inversió de beques i ajudes a l’estudi i absència de coordinació entre les administracions central, autonòmica i local.
  • Falta d’integració dels i les menors socialment desfavorits.
  • Escassa integració entre l’educació formal i no formal. Dèficits de recursos en menjadors, biblioteques i transports.
  • Funcionament anòmal dels protocols d’accés a les beques i ajudes, que obliga a les famílies a avançar els diners.
  • Opacitat en les dades, que sovint es converteixen en una barrera al mesurament de l’impacte i a l’avaluació de les polítiques d’infància, entre les quals destaquen amb nom propi l’educació i les polítiques de beques i ajudes.
CCOO denuncia una vegada més que la limitació pressupostària condiciona per complet el caràcter social de les beques i ajudes en les seves diferents modalitats. I qualifica de paupèrrim l’actual model promogut pel Govern que abandona a la seva sort a amplis sectors de la població.