Aconseguim una primera reversió de les retallades

Acord 18 Set: fem efectius els acords estatals. Aconseguim una primera reversió de les retallades

Molt per recuperar, molt per avançar, molt per lluitar

A la reunió del 18 de setembre, a la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics de la Generalitat, CCOO ha signat un acord que fa possible l’aplicació pràctica als treballadors i treballadores públics de Catalunya dels acords que CCOO ja havíem signat a l’àmbit estatal.
Resulta indignant que la Generalitat, que va ser tan diligent en aplicar totes les retallades possibles fins i tot abans que Rajoy, posi ara tot tipus d’entrebancs per endarrerir l’aplicació dels acords aconseguits fruit de la pressió sindical. Tanmateix seria més indignant encara que nosaltres ens quedessin en la denuncia i no assumissin la nostra funció de garantir l’aplicació efectiva d’aquests acords. Concretament, sense la signatura del 18 de setembre ningú no sabria quan les treballadores i treballadors públics de Catalunya cobraríem l’increment previst a tot l’Estat ni rebríem el 100% de les retribucions en cas de baixa per Incapacitat Temporal. Ara, ho tenim al sac i ben lligat.
L’acord també recull explícitament que en relació a les IT “l’entrada en vigor d’aquesta millora implicarà pel que fa a les absències justificades per motius de salut, el retorn en cada àmbit, a la situació anterior a l’any 2012”.  Recordem que aquell any es van dictar les instruccions 5/2012 de 15 d’octubre i 6/2012 de 3 de novembre, on s’establia que calia justificar qualsevol absència per motiu de salut, des del primer dia, i aplicar-li les reduccions salarial previstes pel cas d’IT. Fins aquell moment els dos primers dies d’absència per motius de salut no precisaven ni justificació documental, ni tenien tractament d’IT.
CCOO ens vam manifestar rotundament en contra d’aquesta retallada, i vam fer tota la pressió que van ser capaços fins esgarrapar una compensació parcial recollida a la instrucció 2/2013 de 30 de desembre, que, mantenint la retallada global, recollia un màxim de 30 hores anuals subjectes a la situació anterior al 2012.
Amb l’acord del 18 de setembre hem aconseguit deixar sense efecte la retallada del 2012, sense cap topall d’hores anuals. Que algun sindicat faci bandera de les 30 hores, quan clarament era una compensació parcial d’una retallada completament injusta; que, com diria algú, s’estimi més mantenir les molles que recuperar el pa sencer, ens resulta francament estrafolari. CCOO reclamem al Departament, una nova instrucció on es reflecteixi clarament la nova situació, per evitar que cap Servei Territorial o cap direcció  generi conflictes amb les treballadores i treballadors que gaudeixin de la recuperació d’aquest dret.
Ara cal continuar lluitant per recuperar tots els drets arrabassats, en primer lloc les pagues extres del 2013 i 2014 i per conquerir nous drets. Caldrà mobilització, intel·ligència i unitat sindical per aconseguir-ho. Esperem que tothom estigui a l’altura, a CCOO ho tenim clar: Ara, ens toca a nosaltres!