Per un conveni digne al sector dels ensenyaments no reglats de Catalunya

El novembre de 2017 es van reprendre les negociacions del futur primer conveni col·lectiu de l’ensenyament i la formació privada no reglada de Catalunya.
 

L’àmbit d’aplicació d’aquest conveni, encara no acordat, seria totes les empreses de titularitat privada que es dediquen a impartir formació professional privada per a l’ocupació i en general qualsevol ensenyament no reglat (perruqueria i estètica, teràpies alternatives, idiomes, informàtica, artística i musical, esportiva, comunicació, imatge i so, sanitària, gestió administrativa i empresarial, prevenció de riscos laborals, preparació per a oposicions, reforç escolar i altres).

La mesa de negociació està constituïda per la part empresarial pels representants de la FEDERACIÓ EMPRESARIAL CATALANA DE LA FORMACIÓ (CATFormació), la FEDERACIÓ CATALANA DE CENTRES D’ENSENYAMENT (FCCE) i la CONFEDERACIÓ DE CENTRES AUTÒNOMS DE CATALUNYA (CCAEC) i per la part social pels representants dels sindicats CCOO i UGT.
 
Fins al març de 2018 s’han celebrat 5 reunions. A l’abril es va sotmetre la proposta sorgida de la mesa de negociació a una consulta oberta a tots els treballadors i les treballadores del sector. El 85% dels vots van ser en contra de la signatura del text del conveni. Malgrat això, des de CCOO hem intentat resoldre les diferències amb la patronal durant les últimes setmanes. Finalment, però, l’immobilisme de la part empresarial ha impossibilitat l’acord per un nou conveni. 

L’any 2017 CCOO i UGT van treballar en una plataforma conjunta per començar les negociacions amb la patronal. Cal dir que a la mesa de negociació la UGT sovint ha fet el joc a la patronal tot mantenint posicionaments més propers als interessos dels empresaris fet que ha debilitat la capacitat de negociació dels representants de la part social. Per exemple, la UGT s’ha mostrat favorable a la supressió dels triennis i del premi de fidelitat per als nous contractes i les noves categories professionals. La UGT accepta reduir els dies de descans retribuït, passant dels 21 dies contemplats al conveni sectorial vigent per al nostre sector (VIII Conveni d’Ensenyament Privat de Catalunya) a tan sols 12 dies. CCOO, en canvi, defensa el manteniment dels triennis i el premi de fidelitat per a tothom i el manteniment dels 21 dies de descans retribuït. 

Les treballadores del sector dels ensenyaments no reglats de Catalunya organitzades en el marc del sindicat CCOO reclamem un conveni digne, recuperar els increments salarials no percebuts des de l’any 2008 fruit de la congelació de les taules salarials, l’aplicació de l’IPC per a calcular l’augment anual dels salaris i la reducció efectiva de la jornada anual per poder conciliar la vida laboral i personal. Així mateix, denunciem la contractació temporal abusiva i reivindiquem el reconeixement de l’antiguitat des del primer contracte.

Volem denunciar l’immobilisme de la patronal i la manca de voluntat per abordar unes negociacions des de l’honestedat i el respecte als representants de la part social. Les actituds de prepotència i menyspreu són pròpies d’unes relacions laborals ancorades dos segles enrere. Amb aquestes actituds i autoritarisme no anem enlloc.

CCOO continuarem treballant per aconseguir un conveni digne des dels valors que ens caracteritzen: l’honestedat, la coherència, la participació activa de les treballadores del sector i la transparència en la presa de decisions. 


Davant la confusió generada de forma interessada per alguns empresaris i alguns membres i delegats del sindicat UGT volem reiterar una vegada més que el conveni d’aplicació general al sector de la no reglada és el VIII Conveni d’Ensenyament Privat de Catalunya.
Finalment fem una crida a totes les treballadores del sector per organitzar-nos col·lectivament – perquè juntes som més fortes en la defensa dels nostres drets – i treballar plegades per tal d’aconseguir superar aquesta situació de bloqueig en la negociació del conveni i assolir unes condicions de treball i uns salaris més dignes. Us avancem que la tardor vinent promourem una campanya amb Inspecció de Treball.
També ens adrecem al conjunt de les empreses del sector dels ensenyaments i la formació privada no reglada per reclamar-los increments salarials conforme a l’IPC. Les treballadores del sector portem massa anys amb una pèrdua en el poder adquisitiu que ja ha esdevingut insostenible.

VINE I LLUITA AMB NOSALTRES!