Jubilacions parcials: 4 conceptes clars

Novetats en les jubilacions parcials a partir de 2019

La jubilació parcial ha estat fins ara el mecanisme absolutament majoritari al nostre sector d’accés progressiu a la jubilació, alhora que ha suposat la renovació i rejoveniment de les plantilles.
El passat 16 de març de 2013 es va publicar el Real Decreto Ley 5/2013, de 15 de març, de mesures per afavorir la continuïtat de la vida laboral dels treballadors i treballadores de major edat i promoure l’envelliment actiu, on es modificava la jubilació parcial, endurint notablement les condicions d’accés. Aquesta mesura del Govern central ha estat denunciada reiteradament per CCOO perquè trenca els acords sobre pensions i jubilacions que recollia el Pacte de Toledo.
Quines són aquestes noves condicions?

I per als mutualistes (cotitzants abans de 01/01/1967)?
Es mantenen les mateixes condicions que venien gaudint i que són:

Quin serà el percentatge de cotització a la Seguretat Social durant la jubilació parcial?

Aquí és on sorgeix el problema donat que durant la jubilació parcial, tant l’empresa com el treballador o treballadora jubilada parcialment, hauran de cotitzar per l’equivalent al 100% de la Base de Cotització amb independència de la jornada efectiva de feina. L’augment, tant en l’edat d’accés, com en el percentatge de cotització s’està fent de manera gradual des de 2013 fins a 2027 en els següent termes:

Si compleixo amb les condicions exigides, que haig de fer per jubilar-me parcialment? 
Arribar a un acord amb el teu empresari sobre el percentatge de reducció i la concreció horària de la nova jornada.
Sol·licitar davant l’entitat gestora corresponent de la Seguretat Social, la pensió de jubilació parcial amb anterioritat a la data de reducció de jornada (fins a 3 mesos màxim). Aquesta comunicarà en un termini de 10 dies, la quantitat de la pensió que et correspon, podent fer al·legacions si no hi estàs conforme.
L’empresa haurà de formalitzar i enregistrar simultàniament dos contractes, un a temps parcial amb tu per la nova jornada reduïda i un altre amb el treballador/a rellevista que podrà ser indefinit o de durada determinada (fins que tu accedeixis a la jubilació total) i per temps complet o parcial (sense que pugui ser inferior a la jornada que tu et redueixes).

Com variaran tant el meu salari com la meva pensió mentre estigui parcialment jubilat?

Al teu salari per la jornada parcial se li aplicaran els increments i complements que es pactin en la negociació col·lectiva.
A la teva pensió de jubilació se li aplicaran els increments i revaloritzacions que es fixin normativament, com a la resta de pensions de jubilació.

Tindré els mateixos avantatges que s’ofereixen als pensionistes encara que tingui un contracte a temps parcial?

SÍ, des del moment en què se’t reconegui la situació de jubilació parcial adquiriràs tots els teus drets (metges, farmacèutics, socials, descomptes en transports, etc.) com a pensionista.

Des de CCOO insistim en la importància que aquesta modalitat de jubilació representa per al conjunt de la societat. És per això que continuem lluitant, allà on correspon, per al seu manteniment i millora per a la seva reactivació.

CCOO T’INFORMA
#LluitaAmbCCOO