Per la rectificació del decret de menjadors escolars

Cal rectificar el projecte de Decret

Full en Pdf.

Una de les polítiques perjudicades durant aquests mesos d’inacció governamental, ha estat la de continuar sense una nova proposta de decret de menjadors escolars. Un decret que les CCOO consideràvem imprescindible per avançar cap al menjador escolar universal i gratuït, necessari per millorar els horaris escolars i garantir l’alimentació adequada dels nostres joves i infants.

Fa poques setmanes, el Departament ha anunciat un projecte de Decret, que considerem que no ha tingut en compte les aportacions prèvies a l’elaboració del Decret que vam presentar CCOO
Aleshores vam defensar la participació fonamental del Consell Escolar de cada centre en la definició i gestió del servei de menjador, inclòs en el Projecte Educatiu del Centre. Així mateix, demanàvem una gestió que hauria de tenir en compte no únicament criteris econòmics, sinó també laborals, socials, de salut i de sostenibilitat ambiental com:
  • · Donar prioritat a la qualitat educativa del servei de menjador.
  • · Reconèixer la condició d’educadores de les monitores i monitors de menjador.
  • · Garantir la coordinació entre l’equip educatiu de l’horari lectiu amb el del menjador.
  • · Garantir que cap alumne quedi fora del servei per problemes econòmics.
  • · Suport per l’alumnat que requereix suports intensius en l’horari lectiu.
  • · Limitar les ràtios d’alumnes per educador durant el servei de menjador.
  • ·Garantir l’aplicació d’unes condicions laborals dignes, exigint l’aplicació del Conveni Col·lectiu del Lleure Educatiu i sociocultural.
Així, el Projecte de Decret no especifica la prioritat en la qualitat educativa del servei de menjador, amb el reconeixement explícit de la condició d’educadors als monitors i monitores, ni valorant el projecte educatiu per davant d’altres requisits. Això en un curs que estarà marcat per la negociació del IV Conveni del Lleure Educatiu i Sociocultural que es planteja molt complicat després de les primeres reunions, amb unes patronals que ja han respost negativament a les peticions salarials. Un desacord tan important que sembla garantir el conflicte laboral.
Pel que fa a la integració en el Projecte Educatiu de Centre, el situa únicament en l’apartat teòric, ja que enlloc es parla de la coordinació entre equips educatius. Això si, aprofundint en la pèrdua de democràcia i participació avalada per la LEC i el posterior Decret de Direccions, el Pla de funcionament del menjador haurà de ser avalat pel director o directora. Així mateix, ni a la Comissió de menjador, ni enlloc, hi tenen cabuda una representació de les treballadores i treballadors del menjador escolar.
Respecte a les beques menjador, el Decret no obligarà a l’Administració a garantir que cap alumne quedi fora del servei per motius econòmics.
Tampoc no avança el Decret en l’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives específiques, ja que no garanteix l’increment de monitoratge de menjador en aquests casos. A més, la solució que planteja, a més de poc concreta, la considerem il·legal des d’un punt de vista laboral, especificant que el “nombre de monitors s’adequa en funció de les necessitats dels comensals, tenint present tots els recursos de què ja disposa el centre”. Aquesta proposta comporta la cessió de treballadores i treballadors de l’Administració o d’altres empreses a la que gestioni el menjador escolar. Les CCOO, com ja venim denunciant, no acceptarem la “legalització” d’algunes pràctiques existents, com la d’OBLIGAR a personal de suport educatiu del Departament o externalitzat (personal vetllador), a treballar per una altra empresa
Va més enllà en qüestions laborals, ja que obliga a garantir, per part de la direcció, que almenys una persona del claustre romangui al centre durant la prestació del servei de menjador. Enlloc, però, es garanteix negociar les seves responsabilitats ni la repercussió sobre les seves condicions laborals per part dels sindicats.
Un altre aspecte que tampoc podem valorar positivament, són les ràtios marcades al projecte. Tot i que és positiu el fet de concretar-les, s’allunyen i molt de les nostres propostes: 
NIVELL EDUCATIU
PROPOSTA CCOO
PROJECTE DECRET
Educació infantil primer cicle
màxim 8 infants per monitor/a
no té en compte el primer cicle d’E.I. ja des de l’objecte del Decret.
Educació infantil segon cicle
10-13 infants per monitor/a
15 a primer curs del segon cicle d’E.I. i 20 a la resta del segon cicle
Primer cicle educació primària
13-15 infants per monitor/a
30
Resta d’educació primària
15-18 infants per monitor/a
30
Secundària
25 infants per monitor/a
40
Les CCOO treballarem conjuntament amb la resta d’organitzacions que pretenguin transformar aquest Projecte de Decret en una eina que serveixi per dignificar el temps del migdia dels centres educatius, tant per l’alumnat com per les treballadores i treballadors.
Així mateix, instem el Departament d’Ensenyament a negociar amb CCOO com a sindicat representatiu de TOTES les treballadores afectades.