Millorem entre tothom el model lingüístic del sistema educatiu

Calen recursos i participació de la comunitat educativa per millorar el model lingüístic al sistema educatiu català.

CCOO vam conèixer l’estudi que ha realitzat el Departament d’Ensenyament al mateix temps que l’opinió pública i la resta de la comunitat educativa. Lamentem que aquest no hagi estat un estudi compartit pel conjunt d’agents educatius, i reclamem que, des del primer moment hagi un compromís ferm en el sentit de consensuar qualsevol canvi que es pugui derivar d’aquest.
Entenem que tota la comunitat educativa comparteix l’objectiu que la diversitat lingüística de la nostra escola sigui un patrimoni a protegir. Aquesta diversitat no ha de ser cap obstacle per a la cohesió social i des dels anys 80 el nostre sindicat i altres agents educatius hem apostat per un sistema “d’immersió” amb un doble objectiu: assegurar la competència lingüística de l’alumnat en les dues llengües cooficial i evitar qualsevol mena de segregació per motius d’idioma. Aquest sistema ha demostrat un grau d’eficiència i consens prou alt, i al mateix temps, els 30 anys transcorreguts han incorporat altres factors a tenir en compte, fonamentalment derivats de les noves migracions i de la creixent globalització. 
CCOO fem una aposta clara per millorar el nivell de competència lingüística de l’alumnat en llengues estrangeres i facilitar l’autonomia pedagògica dels centres per adaptar-se a les necessitats concretes del seu entorn, especialment pel que fa al domini suficient del castellà i el català.
Cap avenc en aquests dos objectius serà possible sino incrementem les plantilles docents, possibilitant els desdoblaments de grups i els reforços necessaris,  les hores que poden dedicar els i les docents a la seva formació i mantenim i reforcem les aules d’acollidaper l’alumnat nouvingut. Aquestes i d’altres mesures han de ser incorporades a un pla global, fruit de la participació del conjunt de la comunitat educativa i molt especialment de les organitzacions que representem als i les treballadores de l’educació.
A les pròximes setmanes el Parlament de Catalunya haurà d’encetar el debat dels pressupostos per l’any 2019. CCOO reiterem la nostra crida a reforçar en ells el protagonisme de l’educació, un dret bàsic de ciutadania. Cal incorporar les partides necessàries per a fer front a les mesures necessàries per a garantir la millora del nostre sistema educatiu, també en el vessant lingüístic.