Reunió del Comitè Intercentres amb el Departament

Resum de la reunió del 18 de juliol de 2018

Acabades les vacances reiniciem el contacte amb vosaltres per desitjar-vos un bon inici de curs.  Així mateix aprofitem per fer-vos arribar un petit resum de la reunió que vàrem tenir el Comitè Intercentres  amb el Departament el passat 18 de Juliol.
Amb motiu de la formació del nou Govern i dels canvis produïts a la conselleria, va assistir a la reunió la nova Directora General de Serveis a la qual li vam fer un ampli resum de totes les demandes que tenim com a personal laboral posant l’èmfasi en la importància de la tasca que desenvolupem  en els centres i que cada cop som més necessaris per a la bona implementació del Decret d’Escola Inclusiva. Vam instar a la Directora que manifestés al Conseller la necessitat d’incrementar el pressupost que possibiliti el creixement i la cobertura de les substitucions d’aquest col·lectiu. 
Oferta d’ocupació pública.
Vam demanar al Departament la previsió d’oferta pública per aquest curs, davant dels compromisos públics de l’administració de la Generalitat de fer afectiva la reducció de la tassa de temporalitat dels seus treballadors i treballadores. El Departament manifesta que no pot concretar aquest punt, ja que depèn dels pressupostos de la Generalitat i que Funció Pública serà qui ens informi. Així mateix el  Departament explica que està treballant en els temaris de la categoria de Tècnic d’Educació Infantil.
Documents per a l’organització i gestió dels centres (curs 2018-2019).
No s’han fet modificacions destacades. El Departament ha acceptat alguna de les nostres propostes però no han volgut modificar algunes frases que, al nostre entendre,  poden portar a fer una mala interpretació de la norma. 
Aprofitem per recordar la importància de la lectura i el coneixement d’aquests documents que fan un recull de les funcions i dels horaris de cada categoria professional. Així mateix no hem d’oblidar que la normativa laboral que ens és d’aplicació és el VI Conveni Únic de personal laboral, l’Estatut dels treballadors, l’EBEP i d’altres lleis que ens són d’aplicació, per això us recomanem que davant de qualsevol dubte ens feu una consulta. 
Borsa de treball de personal d’administració i serveis i de professionals d’atenció educativa i de suport a la docència.
Pensem que cal fer un treball de profunditat amb la borsa, ja que arrosseguem problemes informàtics que fan que quan a les persones se’ls acaba un contracte, l’aplicatiu no actualitza la borsa automàticament i això crea molts problemes.  Per altra part, el Departament no veu necessari obrir la borsa ordinària anualment amb la qual cosa la borsa extraordinària es converteix en la normal… Tot plegat necessita una revisió que anem reclamant al Departament des de fa molt temps. També, un cop més, hem reclamat la convocatòria d’una Mesa tècnica sobre aquest tema. 
Plantilles per al curs 2018-2019.
El Departament ens diu que no hi ha previsió d’increment de plantilla per aquest curs per trobar-nos en situació de pròrroga pressupostària. Des de CCOO li manifestem que el nou Decret d’Escola Inclusiva no es pot implementar sense els recursos materials i humans necessaris. Les noves SIEIS no poden començar a treballar sense el personal educador corresponent i que el nombre de personal laboral d’atenció educativa és del tot insuficient.
El Departament manifesta que està gestionant amb Funció Pública i amb Economia l’increment de dotacions d’EEE per a les noves SIEI i AIS del curs 2018-2019. 
Us volem informar també que, a data de 8 de setembre el Departament ens ha informat  que es duran a terme contractes de durada determinada, amb una durada inicial fins al 31 de desembre, data fins a la qual la Intervenció General ha autoritzat aquestes contractacions. Per aquest motiu el Departament ha començat a oferir aquestes noves places que començaran a treballar als SIEI, AIS i IFE.
Estarem a l’expectativa del que vagi succeint durant aquest primer trimestre del curs i esperem que el Departament pugui  gestionar la pròrroga dels contractes per la resta del curs escolar, o bé la formalització de contractes nous, ja que no té cap sentit posar  aquestes persones a treballar en un centre i que marxin a mig curs.
Situació de les jubilacions parcials del personal laboral fix i temporal.
Com ja sabeu la jubilació parcial amb les condicions actuals finalitza a 31 de desembre de 2018. Per aquest motiu CCOO li hem demanat al departament que no tingui l’actitud restrictiva que ha tingut a l’hora d’autoritzar les jubilacions parcials del personal temporal (no fix), ja que la jubilació parcial a partir del 2019 encara és una incògnita. El Departament es va comprometre a revisar les peticions rebudes i tornar a valorar les que han estat denegades. 
  
Petició d’una Mesa tècnica per a tractar sobre les condicions de treball del personal TEI.
CCOO valorem necessari revisar les funcions i l’horari del personal Tècnic Especialista d’Educació Infantil. El Departament ha manifestat que està d’acord. Aviat el Comitè Intercentres presentarem una proposta d’ordre del dia juntament amb la petició per escrit de Mesa Tècnica.
Informació sobre la continuïtat del Pla experimental del primer cicle d’educació infantil en escoles rurals.
Des de CCOO  mostrem  la nostra preocupació per les condicions de treball de les educadores de llars d’infants que es contracten per dur a terme aquest Pla experimental que implementa el Departament, previ conveni amb els municipis interessats.
Per la seva banda el Departament ens informa que el Pla continuarà i s’incrementarà aquest curs 2018-2019.
Informació sobre el futur de les llars d’infants del Departament ubicades a la ciutat de Barcelona.
Per tractar aquest punt vam comptar amb la presència d’un representant del Consorci de Barcelona. Ens va sorprendre dient que no tenen previst el tancament de la llar d’infants El Vuit encara que les dades de matriculació siguin baixes i ens ha justificat el seguiment que s’està fent de la situació d’aquesta escola. Ens va sorprendre, ja que el Consorci va convocar a les treballadores del centre per anunciar-los-hi el seu tancament pel curs 19-20, i així li vam manifestar. També ens va dir que l’Ajuntament de Barcelona en el seu ideari li agradaria que totes les escoles de la ciutat fossin gestionades per l’administració municipal. El Comitè hem manifestat reiteradament  que el Vuit no es pot tancar ara ni en cursos vinents, que en tot cas, s’han d’establir les mesures necessàries per potenciar la matrícula i impulsar accions que així ho facilitin. També hem volgut deixar clar que l’àmbit on s’han de tractar aquests temes és el Comitè Intercentres  i que en cap cas podem estar d’acord amb el tancament d’una llar d’infants quan hi ha tanta demanda de places 0-3 sense cobrir. Així mateix vam manifestar, un cop mes, el nostre desacord amb la política de beques que té el Departament i que en el cas de Barcelona es fa molt evident.
El representant del Consorci també va destacar l’impuls dels instituts-escola i que, per exemple, la llar d’infants l’Airet s’ha incorporat a un d’aquests projectes. Aprofitem per manifestar que la incorporació de dues aules de P3 a la Llar incrementa la feina de la cuina i del personal de neteja i que si bé s’ha pres alguna mesura compensatòria, demanem més personal ajudant de cuina-netejadores.