Dia per a la visibilitat lèsbica

Foto         Dia per a la visibilitat lèsbica 2018 Visibilitat per transformar la mirada 

Encara a hores d’ara no és fàcil ser dona, lesbiana i visible. Integrar aquesta combinatòria en la seva totalitat esdevé una tasca de gran complexitat i dificultat davant aquesta doble discriminació.

Com a dones formem part d’una societat heteropatriarcal, on, malauradament, no hi ha una igualtat efectiva i real entre homes i dones.

Per la societat, les lesbianes pràcticament som invisibles, éssers asexuals, i és impensable que entre dues dones puguem sentir una atracció sexual, emocional i afectiva. La nostra societat pressuposa l’heterosexualitat de totes les dones, és una visió anacrònica i plena de prejudicis. Aquesta invisibilitat ens fa vulnerables perquè neguem la nostra existència, la nostra realitat, les nostres necessitats i els nostres drets. Quan restem en el silenci, en la por i amagades dins l’armari no existim com a dones lesbianes en l’àmbit públic. Romanem en l’esfera de l’àmbit privat tal com estableix l’ideari normatiu heteropatriarcal.

La visibilitat és fonamental per transformar la mirada d’aquesta societat amb la finalitat d’erradicar la lesbofòbia, els prejudicis i els estereotips creats per la ignorància. La visibilitat ens fa lliures i és una eina per empoderar-nos i per denunciar la discriminació i l’assetjament en l’àmbit laboral. Per poder sortir de darrere les persianes i mostrar-nos tal com som, són necessàries polítiques socials que garanteixin els nostres drets i ens protegeixin. CCOO, un cop més, instem la Generalitat de Catalunya a desplegar i implementar la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

En l’article 16 d’aquesta llei es garanteix a les dones lesbianes l’accés a les tècniques de reproducció assistida amb caràcter gratuït. Malauradament, la realitat és una altra. Les lesbianes no tenim garantit aquest dret, fet que representa un greuge comparatiu i una vulneració dels nostres drets fonamentals, sexuals i reproductius.

El Departament d’Ensenyament, tal com estableix l’article 12 de la llei esmentada, ha de garantir el seu desplegament i vetllar perquè els centres educatius constitueixin un entorn amable i segur en què l’alumnat i el professorat pugui viure d’una manera natural la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i es contribueixi, així, a la creació de models positius per a la comunitat educativa. Per tot això, el Departament d’Ensenyament ha de garantir la formació al professorat en diversitat afectiva i sexual per educar en el respecte i en la igualtat, afavorint la creació d’eines i propostes educatives que facilitin aquesta gran tasca: la d’educar.
A l’Àmbit LGTBI de CCOO de Catalunya treballem perquè la diversitat afectiva i sexual sigui un fet visible i respectat en l’àmbit laboral, reiterant el compromís en la defensa dels drets de les dones lesbianes, dones que estimem i desitgem altres dones.