Debat sobre interculturalitat

Presentació del debat sobre interculturalitat impulsat pel Consell Escolar de Catalunya.

El Consell Escolar de Catalunya (CEC) impulsa un debat sobre la interculturalitat al sistema educatiu de Catalunya com a continuació d’alguns aspectes que es van tractar al llarg del curs passat en el desenvolupament del projecte “Ara és demà”. Concretament, el document de conclusions s’hi referia en els termes següents:
  • Els centres educatius han de ser acollidors i integradors. Han d’afavorir el procés de vinculació de tot l’alumnat amb la llengua i la cultura pròpies del país, i amb els valors de ciutadania que afaiçonen una societat democràtica. Això ha d’anar acompanyat d’un reconeixement de la pluralitat de tradicions culturals existent per fer efectius el diàleg cultural i l’exercici del debat crític sobre les diferents cultures.
  • Els centres educatius han de disposar de recursos suficients (traductors, mediadors…) i de suport lingüístic i social per acompanyar l’alumnat i les famílies al llarg de l’escolarització i contribuir a l’assoliment dels objectius competencials i l’enfortiment de la cohesió social.
  • La diversitat cultural i religiosa és una característica de la societat actual del nostre país. Aquest fet constitueix una oportunitat a tenir en compte per reflexionar a l’escola sobre les qüestions fonamentals de l’existència humana i sobre els camins d’autorealització promoguts per cada tradició cultural i religiosa.
L’objectiu que ara es planteja és endegar un procés de reflexió sobre aquestes qüestions per elaborar propostes i recomanacions que permetin aprofundir el caràcter intercultural i integrador del sistema educatiu de Catalunya. Es preveu dur a terme un seguit d’actuacions que culminaran en una jornada de participació de la comunitat educativa al mes d’octubre.
Teniu tota la informació per participar aquí