MUFACE: Durant el mes de gener s’obre el termini per canviar d’entitat mèdica.

Aquest mes de gener s’obre el termini perquè els mutualistes i beneficiaris titulars de document assimilat al d’afiliació puguin triar quina entitat mèdica els prestarà els serveis d’assistència sanitària, a ells i als seus beneficiaris, durant 2017. Per efectuar l’elecció s’haurien de tenir en compte els diversos mitjans que cada entitat o el Servei Públic de Salut posa a la seva disposició, així com les particularitats pròpies i diferencials de cada forma de provisió del servei.
Com ve succeint en els últims anys, aquest mes de gener s’obre el període perquè els mutualistes i altres titulars amb document assimilat al d’afiliació puguin triar lliurement l’entitat mèdica que els prestarà els serveis d’assistència sanitària al llarg de l’any 2017. El model de gestió d’assistència sanitària que caracteritza a la Mutualitat permet optar entre rebre la prestació d’assistència sanitària a través d’un Servei Públic de Salut o a través de qualsevol de les entitats d’assegurança concertades per MUFACE. Aquest dret d’opció constitueix una de les característiques diferenciadores més positives del sistema del Mutualisme Administratiu, ja que, d’una banda, faculta al perceptor de la prestació perquè dins de les seves circumstàncies particulars decideixi quina entitat, al seu judici, li donarà un millor servei. D’altra banda, incentiva la sana competència entre les entitats en posar a la disposició dels mutualistes la seva oferta diferenciada de mitjans i quadres mèdics.

El Concert amb entitats d’assegurança per a l’assistència sanitària en territori nacional de 2016 manté la seva vigència durant l’any 2017, per la qual cosa les entitats concertades són:

– ADESLAS
– ASISA
– DKV
– IGUALATORIO DE CANTÀBRIA


MUFACE facilita la presa de decisió

Els mutualistes han de prestar la màxima atenció a l’exercici d’aquest dret d’opció, ja que, excepte excepcions taxades, la seva elecció determina els mitjans assistencials als quals els seus beneficiaris i ell mateix han d’acudir per rebre assistència sanitària.

Per facilitar la presa d’aquesta decisió, la Mutualitat publica a la seva pàgina web els enllaços als catàlegs que les entitats de segur d’assistència sanitària elaboren a tal fi. L’estudi dels mitjans i quadres mèdics que figurin als citats catàlegs, amb els recursos sanitaris del Servei Públic de Salut de la seva Comunitat Autònoma de residència, així com de les diferències existents per a l’accés a la prestació en un i un altre model de provisió, permetrà dur a terme una elecció meditada i responsable, ponderant els avantatges de cada prestador de serveis sanitaris i prioritzant aquelles que estiguin d’acord amb les seves preferències. MUFACE recomana que es tinguin especialment en compte els diversos mitjans que cada entitat o el Servei Públic de Salut posen a la seva disposició a la seva zona de residència, ja que és on amb major freqüència va a rebre l’assistència sanitària, haurà de valorar, la disponibilitat, proximitat i accessibilitat dels serveis d’Atenció Primària i d’Atenció Especialitzada, tant en consulta externa com en règim d’hospitalització, així com les particularitats pròpies i diferencials de cada forma de provisió, a lliure elecció i accés directe als facultatius especialistes, dins del respectiu quadre de metges i mitjans.

Necessàriament al gener

Es recorda que l’elecció de l’entitat mèdica permet a mutualistes i beneficiaris l’accés a tots els mitjans que aquella posi a la seva disposició, però suposa, al mateix temps, la impossibilitat d’ús dels mitjans de la resta d’entitats o, si escau, del Servei Públic de Salut corresponent, excepte en aquells usos excepcionals que es contemplin de manera expressa en el concert vigent a cada moment. L’exercici del dret d’opció ha d’efectuar-se necessàriament en el transcurs del mes de gener i per una sola vegada, presentant en el Servei Provincial o en l’Oficina de MUFACE més propera, la sol·licitud de canvi d’entitat degudament emplenada (disponible a la pàgina web de MUFACE). A més, el canvi es pot tramitar telemàticament, a través de la seu electrònica de MUFACE, mitjançant identificació amb DNI electrònic o certificat digital reconegut.