2016-2017. Continuem lluitant, comencem a guanyar

Balanç curs 2016-2017.

Continuem lluitant, comencem a
guanyar


S’acaba el curs i creiem que cal analitzar el que hem fet des de CCOO Educació per saber com continuar millorant en la defensa dels drets del personal docent i de l’ensenyament públic. 

Valorem que aquest és un curs marcat per dos grans vectors: el de la mobilització i la denúncia i el de la negociació i l’acord. Allà on es creuen els dos estem les CCOO, el sindicat útil a la protesta i a la proposta. 

Després d’anys d’organitzar la resistència a les retallades, estem en condicions de prendre la iniciativa, no només per recuperar el que ens han arrabassat, sinó per assolir nous drets. És a aquesta determinació al que anomenem #OfensivaCCOO

Impulsant la mobilització

• Vam començar el curs “Acampant per la pública” davant del Departament d’ensenyament, exigint “Substitucions des del primer dia i a 1 de setembre!!!”

• Vam organitzar unitàriament una estratègia per pressionar davant el debat i aprovació dels pressupostos, amb manifestacions com la del 19 de novembre (#EsPotFerAra) i concentracions davant el Parlament amb la resta de sectors públics.

Quan vam veure que calia pujar la pressió al Govern vam llençar la convocatòria de vaga pel 9 de febrer, en unitat amb els sindicats representatius de la Mesa Sectorial. Aquesta amenaça va obligar a la Generalitat a incorporar als pressupostos unes mesures que comencen a revertir set anys de retallades i que cal desenvolupar al màxim.

• Quan el Departament ha volgut anar en direcció contraria (modificacions en la borsa d’interins, o en les adjudicacions d’estiu) ens hem tornat a mobilitzar i hem aturat les mesures més regressives.

• No hem passat pàgina amb la LOMCE i vam protagonitzar la vaga del 9 de març per assegurar la seva derogació i el paper dels sindicats com a representants del personal educatiu.


Negociant per millorar

L’acord signat el 31 de gener, fruit de la mobilització pels pressupostos i l’amenaça de vaga, va assegurar

o Un increment aproximat de 5.200 docents, 
o La reducció d’una hora lectiva per a tot el professorat
o L’augment d’hores de coordinació a secundaria.
o El cobrament del mes de juliol pel personal substitut que hagi prestat un mínim de sis mesos de serveis.
o La cobertura des del primer dia de les substitucions amb una dura prevista de més de set dies i des d l’1 de setembre.
o L’increment de 3 milions d’€ destinats a formació.
o La convocatòria de 2.000 places d’oposicions.
o El cobrament del 4t i 5è estadis pel personal interí.
o El compromís de considerar la reducció d’una altra hora lectiva el curs vinent.

Gràcies a l’acord signat el 29 març amb el Gobierno per CCOO i altres sindicats hem aconseguit un marc general per aconseguir la reducció de la temporalitat fins al màxim del 8% en un període de tres anys.

A Catalunya hem hagut de pressionar fins al límit per aconseguir que el Govern de la Generalitat s’avingués a aplicar aquest acord estatal de manera negociada amb els sindicats.  Finalment, el 16 de juny (amb l’absència incomprensible d’algun sindicat) vam signar un acord que recull principalment tres aspectes:
o Es negociarà la convocatòria de les places necessàries per reduir la temporalitat al 8%.
o S’incrementen els supòsits per cobrament del 100% de les IT’s.
o S’acorda el pagament del 10% de la paga extra que no vam cobrar el 2013 i es negociarà la resta i el corresponent al 2014.


Sempre amb TOTA la comunitat educativa i TOTS els col·lectius docents 

CCOO som un sindicat de classe i sociopolític i això es veu en totes les nostres actuacions.

 Hem aportat la nostra reflexió critica en el debat de l’“Ara és demà”, organitzant també xerrades alternatives. 
 Hem participat al Debat Extraordinari sobre l’Educació Pública Catalana.
 Hem impulsat una resposta critica al projecte de Decret de l’Escola Inclusiva, compartint-la amb el MUCE.
 Hem reclamat que la data de l’agressió mortal contra Abel i altres companyes sigui declarada “jornada de la no-violència a les aules”.
 Hem impulsat, una campanya per acabar amb l’amiant i el fibro-ciment als centres escolars.
 Hem denunciat les mancances de la política del Departament en Salut laboral i les nostres alternatives. 
 Hem organitzat i mobilitzat al col·lectiu d’educació per a persones adultes en obert una via de negociació a traves de les meses tècniques.
 Hem tornat a activar les Meses Tècniques de FP i hem organitzat amb molt èxit els cursos de formació per a les seves oposicions.
 Hem vetllat pels drets a la jubilació de classes passives i hem impugnat les modificacions unilaterals del Departament en aquest tema.


#OfensivaInterina

Des del primer dia que vam conèixer l’oferta d’ocupació pública de la Generalitat vam denunciar el seu caràcter insuficient i no negociat i ens vam marcar dos objectius clars:

 Traslladar a Catalunya l’acord estatal per aconseguir reduir la temporalitat a un màxim del 8% en tres anys 

 Aconseguir que la valoració de l’experiència docent sigui la màxima permesa per les lleis, sense generar expectatives impossibles de complir.

Hem aconseguit un acord per fer efectiu el primer objectiu i continuem treballant en coordinació amb les CCOO de tot l’Estat per aconseguir que el Ministerio  inclogui l’augment del pes de l’experiència en el concurs-oposició, la reducció del temari i que les proves no siguin eliminatòries, permetent així una avaluació global.

Al mateix temps hem hagut de pressionar, amb èxit,  per impedir que el PP inclogués a la llei de pressupostos un article que limitava a tres anys el temps màxim de permanència del personal interí.

Hem realitzat més de 30 xerrades explicant les nostres propostes per a les oposicions i les adjudicacions d’estiu que han reunit a més de 2.000 persones.

Hem denunciat els canvis a pitjor del Departament pel que fa a la no congelació del número de la borsa d’interins i ens hem mobilitzat per reduir el seu impacte.

Estem preparant una bateria de cursos per a la preparació de les oposicions que mantindran la qualitat  dels que hem realitzat aquest any per la FP. 

Hem volgut agrupar totes aquestes iniciatives amb l’etiqueta #OfensivaInterina per a deixar clar que, tampoc en aquest col·lectiu ens resignem a defensar l’aconseguit fins ara, sinó que volem anar molt més enllà.

Només ho podrem fer amb l’empenta de totes i tots i això és el que ens caldrà des del primer dia del nou curs.