Manifest de l’Àmbit LGTBI de CCOO de Catalunya amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida

Els avenços en els tractaments mèdics han propiciat grans millores en l’estat de salut així com en l’esperança i la qualitat de vida de les persones amb VIH. No obstant això, aquests avenços no han estat tan significatius en l’àmbit dels drets humans i, en concret, no ho han estat en l’ocupació. Cal tenir en compte, però, que l’ocupació està molt vinculada a la qualitat de vida de la persona, ja que té una alta associació positiva tant amb la dimensió de la salut física com amb la de la salut mental.
MANIFEST:
Erradicar la serofòbia, l’estigma i la discriminació envers les persones VIH positives en l’àmbit del treball, el repte de sindicats i entitats civils.

Els avenços en els tractaments mèdics han propiciat grans millores en l’estat de salut així com en l’esperança i la qualitat de vida de les persones amb VIH. No obstant això, aquests avenços no han estat tan significatius en l’àmbit dels drets humans i, en concret, no ho han estat en l’ocupació. Cal tenir en compte, però, que l’ocupació està molt vinculada a la qualitat de vida de la persona, ja que té una alta associació positiva tant amb la dimensió de la salut física com amb la de la salut mental.
Parlar del VIH en l’ocupació és parlar de drets humans, ja que la falta d’una informació adequada sobre el VIH en l’àmbit laboral contribueix a perpetuar la por respecte de la propagació fàcil de la infecció i de tot tipus de prejudicis i estereotips que s’hi associen, que acaben generant situacions de discriminació i de vulneració de drets cap a les persones amb el VIH en l’àmbit laboral. Aquestes situacions provoquen que moltes persones amb el VIH no puguin tenir un treball estable, visquin amb por que se sàpiga el seu estat serològic, no siguin contractades o puguin perdre la feina. D’aquesta manera, el VIH es continua vivint en silenci i en solitud, de manera invisibilitzada.
Davant d’aquesta situació, les organitzacions signatàries d’aquest manifest advoquem per implementar campanyes que abordin l’estigma i la discriminació cap a les persones VIH positives, perquè es tinguin en compte les seves necessitats i realitats, i, per tant, perquè es tinguin en compte també aquells factors que les fan més vulnerables davant la societat i en el seu lloc de treball.
Per això, exigim a l’Administració que intervingui adequadament i que legisli per millorar aquesta realitat, dissenyant polítiques i invertint forces i recursos ajustats a la problemàtica per solucionar una situació que es dona des del principi de la pandèmia enquistada en la nostra societat.
En aquest sentit, reivindiquem un pacte d’estat davant del VIH, l’estigma i la discriminació, que reculli les diferents eines biomèdiques, de tal manera que es puguin incloure a les estratègies que facilitin l’autonomia i l’apoderament de les persones, i que s’adaptin a les seves necessitats i complexitats, en canvi constant. A més, cal que vagin acompanyades d’un nou marc legal i polític així com d’una educació sexual reglada, de tal manera que les persones que viuen amb VIH siguin visibles i hi estiguin incloses.
Aquest pacte d’estat hauria d’incloure:
1. Mesures efectives d’igualtat en l’accés a l’ocupació de persones VIH positives, com la supressió dels requisits que suposin l’exclusió directa de les persones amb VIH per a qualsevol ocupació, especialment per a l’ocupació o la funció pública, així com el canvi de consideració del VIH com a malaltia transmissible i no contagiosa.
2. Accions reals que, com a societat, ens permetin avançar en la resposta contra la serofòbia, l’estigma i l’estigmatització en totes les esferes de la vida de les persones amb VIH, i, especialment, en el cas de les dones amb VIH, ja que, per raons de gènere, tenen menys possibilitats que els homes d’accedir al mercat laboral.
3. Una major protecció per a les persones amb VIH en l’accés i en la permanència en l’ocupació, mitjançant l’aprovació de mesures legislatives que prohibeixin de manera específica la discriminació de les persones amb VIH en l’àmbit laboral així com la realització de determinades pràctiques com la prova de detecció del VIH en els reconeixements mèdics d’empresa.
4. Mesures dirigides a afavorir la inserció laboral d’aquestes persones o el compliment dels seus drets en matèria de pensions econòmiques tenint en compte l’impacte de l’envelliment prematur de 10 anys en les persones amb VIH.
5. Advoquem per afavorir el diàleg social i la negociació col•lectiva amb el govern, les organitzacions empresarials i les administracions públiques amb l’objecte d’introduir mesures dirigides a erradicar la discriminació en l’ocupació així com a facilitar l’ocupabilitat i un salari digne a les persones més vulnerables.
Des de les organitzacions que signem aquest manifest, reafirmem un any més el nostre compromís en el treball coordinat a l’hora d’aconseguir la participació i la responsabilitat compartida en la resposta al VIH i a la sida de totes les persones i de tots els interlocutors socials, inclosos els governs, el sector empresarial, les organitzacions sindicals i la mateixa ciutadania.
image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.