Propostes de CCOO de Catalunya per a una sortida política a la situació de crisi institucional

Donem una oportunitat a una solució negociada del conflicte

El compromís de CCOO amb el poble de Catalunya, amb els drets de ciutadania i amb la

cohesió social del país ens mou a assumir la responsabilitat de cercar marcs de diàleg i negociació davant la gravetat de la situació política que es viu aquests dies.


CCOO de Catalunya té un compromís clar amb el dret a decidir i amb la defensa dels drets i les llibertats del poble de Catalunya, la qual cosa ens va portar a aprovar, en el nostre 11è Congrés, una resolució que porta per títol “Un compromís amb el país i la gent treballadora”. 

En conseqüència, en aquest mandat congressual:

– Estem duent a terme actuacions fermes en defensa de les institucions catalanes. Hem estat impulsors de la Taula per la Democràcia, plataforma formada per les principals entitats econòmiques, sindicals, socials, esportives, educatives i culturals de Catalunya, molt plural quant a la posició davant del procés nacional. Aquesta configuració és fonamental per mantenir els ponts necessaris que garanteixin la cohesió social i la defensa de la democràcia, per sobre de tot. Hem rebutjat les actuacions del Govern de l’Estat i de la Fiscalia per la conculcació de drets i llibertats, i, en especial, hem respost davant l’actuació de les forces de seguretat de l’Estat del dia 1 d’octubre, amb la convocatòria d’una aturada de país.

– Hem participat i formem part de la iniciativa de constitució d’una comissió independent de mediació, diàleg i conciliació promoguda pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona que permeti que els actors polítics tinguin un marc de mediació i de resolució del conflicte.

– Des de la condició fraternal i compartida entre la Confederació de CCOO i la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, presentem la proposta d’obrir una doble negociació simultània que canalitzi una sortida política a la situació del país: 
· Un nou marc d’autogovern per a Catalunya, que podria ser simultani a una ponència constitucional, que en el seu cas abordés la reforma de la Constitució. · La forma de referèndum o consulta que s’hauria d’arbitrar per a que la ciutadania de Catalunya pogués pronunciar-se legalment i lliurement.

Ens aquests dos espais de negociació, les forces polítiques haurien de plantejar lliurement les seves propostes. L’única exigència prèvia hauria de ser no precipitar accions unilaterals a fi de donar una oportunitat per trobar una solució negociada.

La solidaritat i la fraternitat amb la nostra confederació ens posa en situació de fer propostes conjuntes que instin, alhora, les forces polítiques, econòmiques i socials de l’Estat espanyol i les de Catalunya, des del reconeixement de la legitimitat de les propostes que existeixen actualment a Catalunya.