Rebutgem l’assignació de tasques sanitàries al personal educatiu

<!–Educació Pública –>

CCOO Educació rebutja l’assignació de tasques sanitàries al personal educatiu

I exigeix al Departament que contracti el personal sanitari adient.

Les instruccions d’inici de curs del Departament d’Ensenyament defineixen que el personal educatiu no ha de realitzar tasques sanitàries excepte l’administració de medicaments a l’alumnat que ho requereixi. Però el Departament d’Ensenyament no dóna instruccions clares als centres educatius, ni facilita un protocol d’actuació en casos d’emergència.
En aquests moments, el personal educatiu està fent tasques que van des de l’administració de glucagó a alumnes diabètics, a la hidratació i alimentació a través de botons gàstrics, passant per la manipulació de sondes uretrals, administració de medicació per via rectal en cas de crisi epilèptica, administració d’antial·lèrgics, etc.
L’alumnat que requereix aquestes actuacions ha de tenir garantit el dret a l’escolarització i a una atenció sanitària continuada, integral i de qualitat. Aquesta qualitat no es garanteix per part del Govern de la Generalitat, ja que la realització d’aquestes funcions s’encomana a persones sense la titulació sanitària requerida.
Aquestes tasques s’estan encarregant a tot tipus de personal educatiu, però sobretot recauen en aquells que tenen unes condicions laborals més precàries, com pot ser el personal vetllador. A més, l’encàrrec de la tasca sanitària no s’està efectuant per escrit per part del Departament, amb la qual cosa les persones que realitzen aquesta feina assumeixen les responsabilitats que se’n puguin derivar.
CCOO ha realitzat diferents actuacions per revertir aquesta situació:
• CCOO ha denunciat l’assignació de tasques sanitàries al personal educatiu i ha exigit al Departament que contracti el personal adient.
• Intervencions als Comitès de Seguretat i Salut dels diferents Serveis Territorials, a la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos laborals i a la Mesa Sectorial del Departament d’Ensenyament.
• Presentació al Síndic de greuges de Catalunya d’un escrit on queden recollides les tasques que fan els treballadors i treballadores dels centres escolars.
• Escrit adreçat al Director General de Centres i Professorat.
• Reunió amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona.
• Participació en unes jornades d’infermeria realitzades per ACISE,  L’Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar.

al Departament que contracti el personal sanitari adient per a la realització de les tasques sanitàries.

perquè la plantilla de cada centre educatiu disposi de personal sanitari per a la valoració i realització, si escau, de les tasques sanitàries necessàries per a l’alumnat que ho necessiti, així com per col·laborar en l’educació per a la salut del conjunt de l’alumnat del centre.