Roda de premsa: 9F, vaga de l’ensenyament públic

Aquest matí, CCOO i la resta de sindicats presents a la Mesa de negociació has presentat davant els mitjans 

PRIORITZEM L’EDUCACIÓ
Fem memòria….
Des de l’inici del curs passat, els sindicats representants de la Mesa sectorial, hem expressat el nostre rebuig a l’acció de govern de l’actual Departament d’Ensenyament a través de diferents mobilitzacions i accions de protesta. Recordem que el passat mes de maig el Departament ens posava a sobre de la taula un acord que suposava noves retallades: el no cobrament del mes de juliol dels substituts amb sis mesos treballats i la supressió de la reducció lectives dels majors de 55 anys. Retallades que s’afegien al llarg llistat de pèrdua de drets que estem patint els i les docents des del 2010.
Continua l’empitjorament de les condicions de treball dels professionals del Departament d’Ensenyament: l’horari lectiu, l’horari fix als centres de secundària, les hores de coordinació i desdoblaments, el cobrament del juliol dels personal substitut i la seva estabilitat,substitucions, les pagues extres…..
D’una altra banda s’ha imposat l’extensió del pla pilot dels nomenaments de substitucions (PDI) o la definició de perfils de llocs de treball específics que suposen la pitjor fórmula de concreció del desplegament de la LEC als centres educatius, fins i tot anant en direcció completament contrària a la resolució del 30 de juny aprovada al Parlament de Catalunya.
Aquest curs s’ha produït el tancament de línies públiques de P3 i no s’ha aprofitat la davallada demogràfica per abaixar ràtios i paral·lelament l’augment d’alumnes a secundària ha posat de manifest la manca de planificació escolar.
En aquest temps el govern ha demostrat que l’educació no és una prioritat deixant d’invertir en aquests anys més de 5.300 milions d’euros  respecte al que s’invertia al 2010. En el que s’ha passat de destinar el 3% del PIB al 2’4%.
Davant d’immobilisme  tant del Departament com del govern de la Generalitat i coincidint amb la tramitació i aprovació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya hem decidit convocar una jornada de vaga el proper 9 de febrer a tot Catalunya precedida per un calendari de mobilitzacions que més endavant detallarem. Els sindicats representants de la Mesa Sectorial creiem que hi ha motius suficients per convocar aquesta jornada de vaga. Una convocatòria que pressioni a l’administració per aconseguir el seu compromís en els propers pressupostos.
Què demanem?

Volem un calendari de retorn dels drets perduts. Les nostres demandes concretes són:

  • El retorn de l’horari lectiu : 18h a secundària i 23h a primària.
  • Substitucions de tot el personal des del primer dia en tots els casos i des de l’1 de setembre.
  • Reducció de dues hores lectives als majors de 55 anys i cobrament del juliol dels substituts.
  • Retirada de l’extensió del pla pilot dels nomenaments i de la definició de perfils de llocs de treball específics.
  • Cap tancament d’aules a l’ensenyament públic i reducció de ràtios.
  • Oferta pública suficient que garanteixi l’estabilitat del personal interí per reduir l’actual inacceptable taxa d’interinitat.
Hem de tornar a les condicions laborals que teníem abans del 2010, condicions que van ser “sacrificades” en nom de la crisi i batejades d’”excepcionalitat”. Retorn de drets que representarà una millora de qualitat educativa perquè la nostra opció és clara, volem una escola pública i de qualitat. Volem exigir al Departament una negociació real de retorn d’aquest drets, negociació que volem que faci amb els representants legítims dels treballadors i treballadores.  Aquesta negociació ha estat denegada moltes vegades per això avui som aquí anunciant aquesta convocatòria de vaga.
Calendari de mobilitzacions
Aquesta convocatòria de vaga ve precedida per un calendari de mobilitzacions que pretén seguir pressionant tant al govern i al departament mentre es debaten els pressupostos al Parlament. 
És a dir, proposem un mes d’accions i mobilitzacions amb la mà estesa a la negociació fins el darrer moment. Entenem que les possibilitats d’introduir partides que donin resposta a les nostres demandes i afavoreixin uns pressupostos que millorin l’educació pública de Catalunya i la seva qualitat no finalitza durant la setmana del 16 al 20 de Gener amb la mesa de negociació i les esmenes del Parlament, sinó que hi ha possibilitats d’introduir partides fins el darrer dia. Per això, proposem la vaga el dia de l’aprovació dels pressupostos pel ple del Parlament. 
La setmana entre el 16 i 20 de gener està prevista la convocatòria d’una Mesa Sectorial on esperem respostes per part del departament a les nostres demandes. En aquella mateixa setmana es produirà el debat de les esmenes de la comissió d’ensenyament al Parlament on també volem ser presents.
L’última setmana de gener,el dijous 26, convocarem concentracions territorials. I finalment el dijous 9 de febrer jornada de vaga a l’ensenyament públic. 
Aquesta sèrie d’accions i mobilitzacions, més altres que podem convocar al llarg d’aquest mes, volen emplaçar no només al Departament d’Ensenyament sinó també al Govern perquè sigui capaç de donar una sortida a les nostres demandes que entenem són viables econòmicament i totalment urgents per la qualitat de l’educació pública.
Estem convençudes que podem trobar una solució acordada davant la situació actual en la què ens trobem però també volem reafirmar-nos en la certesa que aquesta serà la vaga més important del sector de l’educació des que va començar la crisi.