El Govern Espanyol agreujarà la precarietat de l’ocupació en imposar la rotació del professorat interí


CCOO ha presentat als partits una esmena per deixar sense efecte aquesta limitació




L’esborrany de Pressupostos Generals de l’Estat 2017 estableix que les contractacions públiques de caràcter temporal no podran superar els tres anys de durada, la qual cosa imposarà una absurda rotació del professorat interí que aprofundirà en la seva precarització i tindrà una incidència directa en la qualitat del sistema educatiu.



La Federació d’Ensenyament de CCOO (FECCOO) va presentar als partits polítics a finals d’abril una sèrie d’esmenes entre les quals està inclosa una modificació en la redacció de l’article 19 dels Pressupostos Generals de l’Estat, que, a més de no donar solució als requeriments que les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea estan fent al Govern espanyol, agreuja la precarietat inherent als contractes temporals en afegir una innecessària rotació en l’ocupació.
En concret, el contingut d’aquest article és el següent: “La durada del contracte o del nomenament no podrà ser superior a tres anys, sense que puguin encadenar-se successius contractes o nomenaments amb la mateixa persona per un període superior a tres anys, circumstància aquesta que haurà de quedar degudament reflectida en el contracte o nomenament”. La seva aprovació implicaria que, després de tres anys de treball, les persones interines cessarien en el seu lloc. Per tant, en els tres següents a l’entrada en vigor de la mesura haurien rotat tots els treballadors i treballadores temporals, tret que superin els processos selectius. A més, la mesura és paradoxal perquè el propi Govern admet que el nombre d’interins no pot ser inferior al 8%. No obstant això, també a aquest percentatge se li faria rotar.
L’esmena presentada per CCOO deixaria sense efecte les limitacions a l’estabilitat en la contractació temporal en el sector educatiu de l’ensenyament públic no universitari que incorpora l’article 19, i evitaria la desestabilització del sistema educatiu, que, d’una altra manera, quedarà sotmès a una innecessària rotació i reposició de tot el professorat interí, la qual cosa tindria unes nefastes conseqüències per a la qualitat del sistema. De no acceptar-se l’esmena de CCOO, el Govern entrarà en un conflicte d’importants proporcions, ja que en l’actualitat el 23% del professorat és interí.
L’esmena de CCOO és la següent: “No obstant això, el previst en el paràgraf anterior no serà aplicable a la modalitat de contracte de relleu prevista als apartats 6 i 7 de l’article 12 del Reial decret Legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, la durada dels quals no podrà ser superior al mateix temps que resti al treballador rellevat per aconseguir l’edat de jubilació ordinària que correspongui, conforme a l’establert en el text refós de la Llei General de la Seguretat Social; a la modalitat de contracte d’interinitat; als nomenaments de funcionaris interins realitzats a l’empara del previst en l’article 10.1 a) i b) del Reial decret Legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic…”.

Nota Important: des de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya estem demanant explicacions al PP català sobre aquesta qüestió. Us mantindrem informats/des.