Barcelona, 25 març, Debat Extraordinari Educació Pública Catalana ACTUALITZAT AMB VÍDEOS

Ja teniu a la vostra disposició els vídeos del debat. Us recomanem les intervencions de les companyes de CCOO Teresa Esperabé i Marta Longares

MANIFEST

Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana

El Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana és la iniciativa d’un conjunt de persones i col·lectius que volem posar el focus en l’educació i l’escola públiques a l’hora de debatre sobre l’educació a Catalunya. Neix com a denúncia i alternativa a Ara és demà i pretén reconduir el debat cap a aquells temes pedagògics, polítics i socials que preocupen a la comunitat educativa que creu en l’escola pública donant la paraula a aquesta comunitat i informant sobre l’actual procés de degradació que viu l’educació pública a Catalunya.


Després d’anys de polítiques regressives i mercantilitzadores de l’educació pública i anys de lluites i reivindicacions contra aquestes polítiques protagonitzades per docents, famílies, estudiants, col·lectius i moviments, el Departament d’Ensenyament ha endegat Ara és demà, un debat que pretén definir el futur de l’educació a Catalunya.

Però els marcs, els temes i els actors establerts pel govern a través d’Ara és demà han obviat les reivindicacions fetes des de l’escola pública i han introduït noves qüestions que obeeixen a interessos privats aliens a la institució. Ara és demà ha ignorat completament aquelles qüestions que fa anys que es denuncien: ni la doble xarxa escola pública-escola concertada, ni la desinversió estructural en educació pública, ni la falta creixent de places a la pública, ni el procés de privatització i mercantilització de l’educació, ni la precarització laboral dels docents, ni la segregació i el sorgiment de subxarxes dins el sistema, ni la desaparició de la gestió democràtica, ni l’externalització de la política de renovació pedagògica, ni el descens en picat de les beques menjador i acadèmiques, ni la introducció de continguts curriculars doctrinals com l’Emprenedoria o el reforç d’altres com la Religió, ni el paper de la política global supranacional i d’entitats com l’OCDE… cap d’aquestes qüestions han esdevingut punt de partida de les discussions proposades pel Departament d’Ensenyament.

I pel que fa als actors convidats, ni les assemblees grogues, ni les plataformes antiretallades, ni els col·lectius que demanen la construcció de centres públics i l’obertura de places públiques, ni les entitats que s’han mostrat contràries al desplegament de la LEC i de la LOMCE, ni el col·lectiu impulsor de la ILP Educació… cap dels agents que fa anys que vetllen per l’educació pública i que han fet una crítica explícita a la política educativa dels darrers temps no han estat convidats a participar a Ara és demà. Sí ho han estat, en canvi, persones, empreses i entitats privades sense cap mena de relació amb l’escola pública ni amb l’educació.

El debat oficial ha esdevingut un debat fictici que ha omès deliberadament la gran discussió de fons: la confrontació entre un model que aposti clarament per una educació pública, universal, socialment transformadora i entesa com un dret, i un model que aposta per la privatització i la mercantilització de l’educació.

L’escola pública és la institució més fonamental de la nostra societat i volem parlar-ne. Volem parlar de transformació social, de pensament crític, de democràcia, comunitat i participació, i del nostre principal tresor, els docents i les treballadores de la pública. I també volem conèixer i informar-nos sobre l’actual procés de mercantilització de l’educació pública i les seves conseqüències. D’aquí neix el Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana, una trobada que pretén donar una panoràmica completa de la situació actual de l’educació i l’escola públiques a Catalunya i dels temes cabdals que en aquests moments ja estan definint el seu present i hipotecant el seu futur.

Convoquem a docents, famílies, estudiants i ciutadania en general a aquest fòrum obert que tindrà lloc el proper dissabte 25 de març de 2017 a l’Institut Sant Andreu de Barcelona.


p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; color: #eb8104}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 24.0px Helvetica}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 18.0px Helvetica}
p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica}