CCOO es reuneix amb el Departament per l’incompliment de les condicions ambientals als llocs de treball i proposa alternatives.

CCOO es reuneix amb el Departament d’Ensenyament per denunciar l’incompliment de les condicions ambientals als llocs de treball i proposa alternatives.

Durant els mesos d’estiu CCOO vam rebre moltes queixes dels treballadors i treballadores a causa de les elevades i insuportables temperatures en molts centres educatius. Amb l’objectiu d’anticipar i prevenir aquestes situacions, el passat 23 de novembre, vam mantenir una reunió amb el Departament d’Ensenyament, per denunciar l’incompliment del RD 486/1997 de 14 d’abril, pel que s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball. 
Si ara mateix teniu algun problema de temperatures massa baixes al vostre centre, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres per tal que puguem intervenir.
A la reunió del 23 de novembre, CCOO vam recordar al Departament d’Ensenyament que té l’obligació d’adoptar les mesures necessàries perquè la utilització dels llocs de treball no originin riscos per a la seguretat i salut dels treballadors o, si això no fos possible, perquè aquests riscos es redueixin al mínim. Els llocs de treball han de garantir les disposicions mínimes establertes referides entre d’altres, a les següents condicions ambientals: la temperatura dels locals on es realitzin treballs sedentaris propis d’oficines o similars estarà compresa entre 17º i 27ºC.
CCOO vam exposar al Departament que les avaluacions termohigromètriques fetes al  mes d’octubre no tenen sentit. S’ha de mesurar a l’estiu, durant el mes de juliol i agost, tenint en compte les temperatures reals. S’ha de realitzar en les pitjors condicions possibles, en diferents dies i hores del dia. El Departament ens comenta que quan hi ha una onada de calor, no té suficient personal per anar als centres afectats per mesurar les temperatures.
El Departament ens va comentar que té establertes 2 fases d’actuació:
1. Analitzar els centres que van comunicar als seus SSTT que sobrepassaven les temperatures de 17º-27º. El Departament està analitzant les dades de caracterització de l’edifici: any de construcció, aïllament, orientació, ventilació creuada, etc. Ens va explicar que analitzaran cada cas i que tenen un pressupost limitat i en funció d’aquest prioritzaran les diferents actuacions.
2. Estudiar tots els centres de Catalunya.
Algunes de les actuacions realitzades i previstes per part del  Departament, són:
-Posar mosquiteres per evitar que entri qualsevol element (ocells, etc.) que faci saltar l’alarma. Així es podran ventilar els centres a la nit i baixar les temperatures.
-Evitar que entri la calor a l’edifici utilitzant: vinils, tendals, marquesines, etc.
-Posar ventiladors de paret protegits per reixes i ventilació creuada sempre que es pugui.
-Consells i bones pràctiques per disminuir la temperatura als centres. Quan aquest juny CCOO vam entrar per registre als diferents Serveis Territorials i CEB denunciant l’incompliment del RD 486/1997, el Departament va treure unes recomanacions al portal de centres (intranet).
 CCOO (entre d’altres), vam proposar les següents alternatives:
-Adoptar mesures correctores, preventives i tècniques (algunes esmentades en el paràgraf anterior).
-El centre té autonomia per aplicar mesures organitzatives com: canvi d’aules, incrementar les pauses (patis), variar els horaris, etc. El Departament ens ho confirma.
-Recuperar el Grup de treball de Temperatures: aquest era un Pla Pilot del Comitè de Seguretat i Salut dels Serveis Territorials del Baix Llobregat. Estava format per membres de l’Administració, tècnics i delegats i delegades de prevenció. Aquest Servei Territorial tenia un pressupost i la prioritat de les actuacions s’establia en funció de la gravetat. CCOO hem proposat la creació d’aquests grups de treball a cada Servei Territorial, per poder treballar des de la proximitat i el coneixement del territori.
Des de CCOO creiem que el més important a l’hora d’adoptar les mesures correctores i preventives, és partir de les característiques i necessitats de cada centre. Els delegats i delegades de CCOO ens posem a la vostra disposició per tal que ens feu coneixedors i partícips de quines considereu que poden ser les mesures més adequades per fer front a les condicions ambientals i així poder-les traslladar i argumentar en els diferents Comitès i Comissions del Departament d’Ensenyament.
Des de CCOO recomanem que el centre educatiu afectat ho comuniqui per escrit als Serveis Territorials i/o al Consorci d’Educació de Barcelona per tal que en siguin coneixedors i, tal com estableix la llei, adoptin les mesures correctores de forma urgent per protegir als seus treballadors i treballadores.
CCOO vetllem i defensem la seguretat i salut dels treballadors i treballadores del Departament d’Ensenyament instant a l’Administració a donar compliment a la Llei de prevenció de riscos laborals 31/1995, de 8 de novembre