Per què fem vaga el 9M? 10 preguntes i respostes

Deu Preguntes (i les seves respostes) sobre la Vaga General d’Educació del 9 de març.

1. ÉS UNA VAGA DELS TREBALLADORS I TREBALLADORES DE L’EDUCACIÓ?

Sí. És una vaga legalment convocada pels sindicats STES, CCOO i UGT.

2. NOMÉS ÉS UNA VAGA DE DOCENTS?

No, també de la resta de treballadors i treballadores de l’Ensenyament. A més dels sindicats, convoquen, en els seus respectius sectors, la CEAPA (les famílies no enviaran els seus fills i filles als centres) i els diferents sindicats d’estudiants.

3. QUINES ETAPES DEL SISTEMA EDUCATIU ESTAN CONVOCATS A LA VAGA?

Totes, des d’Infantil fins a la Universitat i a tot el país.

4. PER QUÈ ES FA AQUESTA VAGA?

Contra la política educativa del Govern d’Espanya i per la manera com ens han exclòs de les negociacions del “Pacte Educatiu”.

5. REALMENT ELS REPRESENTANTS DELS TREBALLADORS I TREBALLADORES DE L’EDUCACIÓ NO ESTAREM AL PACTE EDUCATIU?

Únicament ens van a deixar parlar durant una compareixença d’un quart d’hora a la subcomissió parlamentària que tracta aquest assumpte.

6. QUÈ SERÀ LLAVORS EL PACTE EDUCATIU?

Un acord estrictament polític entre forces parlamentàries, en principi entre el PP i Ciutadans, i al qual intentaran atraure alguns partits de l’oposició.

7. AMB EL PACTE EDUCATIU S’ACABARAN LES RETALLADES I ES DEROGARÀ LA LOMCE?

No. A l’agenda del Govern no es contempla cap de les dues coses: no pensen derogar els decrets de l’any 2012 amb els quals van començar les retallades més dures, i a la LOMCE, com a molt, li faran algun maquillat per tal que l’oposició es pugui sumar al pacte.

8. EL PACTE EDUCATIU INCLOU L’ESTATUT DOCENT? QUÈ ÉS L’ESTATUT DOCENT?

Sí. El Ministeri pretén regular la professió docent amb aquesta norma bàsica per a tot l’Estat i que afectarà les nostres condicions de treball: accés, oposicions, interinitats, retribucions, funcionament dels centres, drets i deures, les condicions de treball en general…


9. PENSEN DIVIDIR-NOS EN CATEGORIES AMB DIFERENTS SALARIS?

Sí. El Ministeri diu que els centres educatius han d’organitzar-se com les empreses i que el salari dels docents ha de diferenciar-se en funció dels objectius que marquin els equips directius. Aquests han de tenir les mateixes atribucions que un empresari.



10. QUÈ PASSARÀ SI GOVERN I OPOSICIÓ SIGNEN AQUEST PACTE EDUCATIU?
Que serà la fi de l’ensenyament públic pel qual hem estat lluitant, per tal d’imposar, en el seu lloc, un model que perdurarà durant anys en el qual no podrem fer RES. Finalment hauran triomfat i les mobilitzacions de la “marea verda” que vam tenir la legislatura anterior hauran fracassat. El que el PP no va aconseguir amb seva majoria absoluta pot aconseguir-ho ara en minoria.

NO HO PODEM CONSENTIR, MOBILITZA’T
 EL 9 DE MARÇ!