Valoració del Reial Decret 694/2017 de formació professional per a l’ocupació

Publicat al BOE el passat 5 de juliol,
Valoració del Reial Decret 694/2017 de formació professional per a l’ocupació
Després de dos anys d’espera, s’ha publicat al BOE del 5 de juliol d’enguany el Reial Decret 694/2017 que desplega la Llei 30/2015 que regula el Sistema de Formació Professional per a l’Ocupació. Amb la posada en marxa de l’esmentat Reial Decret, caldrà incidir en els àmbits d’aplicació, especialment en els organismes autonòmics i d’empresa, fent de l’acció sindical un instrument de millora del marc legislatiu.
Des de CCOO volem posar de relleu el següent:
-La planificació del sistema de formació recau en el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) sense un sistema de detecció de necessitats formatives.
-En la formació programada per les empreses, es dona excessiva flexibilització i les comunitats autònomes tindran competències de seguiment, control i avaluació dels centres de treball amb implantació en una sola comunitat autònoma.
-Les estructures paritàries estan buides de competències i de capacitat decisòria, especialment en tot allò relatiu a les competències de la representació legal dels treballadors (RLT) i especialment a la implementació dels Permisos Individuals de Formació (PIF).
-Tanmateix, el paper de la RLT queda minvat en la formació dels Grups d’Empresa.
-Segueix sense definir-se la implementació de la formació vinculada a la negociació col·lectiva.
-Cal incidir en el xec de formació per a persones en atur que recau exclusivament en les comunitats autònomes i que les accions formatives a triar per la persona aturada hi seran d’acord amb determinats sectors i en funció del seu currículum/perfil professional, amb dificultat per a canviar de sector.
Tot i que és un Reial Decret força esperat, les expectatives de canviar i donar una veritable embranzida al sistema de formació com a element de productivitat de les empreses, les plantilles i la millora del sistema productiu i qualificatiu de la nostra societat, alhora que impulsor d’un entorn més igualitari i garantidor d’igualtat d’oportunitats, entenem que ha estat un desplegament insuficient i sense abordar els veritables problemes de la formació i de l’ocupació sustentada en una veritable qualificació de les persones.