El Parlament aprova retirada d’amiant de 38 escoles i instituts catalans

Des de CCOO Educació Vallès Occidental ens congratulem que la Comissió d’Ensenyament del Parlament hagi aprovat la proposta feta pel grup socialista que demana retirar durant el curs 2017-2018 l’amiant de 38 escoles i instituts catalans que tenen aquest material a les seves instal·lacions.

Volem recordar que vam ser nosaltres, concretament al Vallès Occidental, els que vam engegar tota una campanya de denúncia de presència de fibrociment a moltes escoles i instituts del Vallès Occidental. Ho vam fer de la forma següent:

1. Setembre/octubre 2015: Avaluació i detecció de centres educatius afectats amb plaques de fibrociment. Visita de la delegada de prevenció de riscos laborals de CCOO i recull de material fotogràfic (en especial de plaques trencades i/o malmeses).

2. El 25 de Novembre 2015 vam entrar a SSTT del Vallès Occidental el llistat de centres identificats demanant al Servei de Prevenció analitzar la situació, revisar les plaques i estudiar la problemàtica. També instàvem la direcció de SSTT a prendre les mesures oportunes per substituir les plaques donant especial prioritat a aquells centres amb plaques trencades.

3. El 27 de novembre 2015 al Comitè de Salut Laboral: en no rebre resposta per part del Departament, demanem la informació de la que disposen aquests SSTT respecte de l’estat de les cobertes de fibrociment del centres aportats i la previsió de substitució. Des de CCOO, demanem que es faci un inventari de tots els centres afectats al Vallès Occidental i que es planifiqui la seva substitució.

4. El 7 de novembre de 2016, el Ple Municipal de Cerdanyola, a instància de CCOO Vallès Occidental-Catalunya Central, acorda demanar a la Generalitat la retirada del fibrociment als centres públics del Vallès.

5. El 29 de gener 2016 al Comitè de Seguretat i Salut Laboral demanem l’estat de la revisió de centres amb fibrociment que vam presentar al novembre. Ens van respondre que encara estaven fent la revisió als centres i ens van donar informació sobre algunes propostes concretes.

6. El 4 de març 2016 al Comitè de Seguretat i Salut Laboral recordem al Departament que del llistat de centres que vam entrar, encara no ens han donat resposta sobre diversos centres greument afectats, els quals presenten plaques trencades. Afegim també centres nous al llistat.

7. El 13 de maig 2016 al Comitè de Seguretat i Salut Laboral: per fi el Servei de Prevenció ens presenta l’inventari que veníem exigint. En concret és un llistat de 30 escoles, 7 instituts i una EOI que hores d’ara encara tenen fibrociment a les seves instal.lacions.

Paral.lelament a la feina feta en el si del Comitè de Seguretat i Salut Laboral, vam estendre la campanya als mitjans locals, tot buscant el ressò mediàtic que aquest tema enteníem que havia de tenir. Fins i tot vam tenir l’oportunitat de col.laborar en el reportatge (520 colegios tóxicos y subiendo…) que sobre l’amiant a l’Estat Espanyol va fer la revista Interviú (núm.2109)

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/982506-ccoo-alerta-que-30-escoles-tenen-amiant-al-valles.html?cca=1

http://malarrassa.cat/2016/06/28/fibrociment-a-38-centres-educatius-del-valles-ensenyament-diu-que-no-hi-ha-pressupost-per-retirar-lo-denuncia-ccoo/

http://www.isabadell.cat/sabadell/societat/sabadell-encara-te-18-escoles-i-4-instituts-amb-plaques-de-fibrociment/

Per tot això, celebrem que s’hagi admès la proposta de retirada al Parlament. Continuarem exigint la retirada del fibrociment a totes les escoles i instituts de Catalunya. Entenem que s’ha d’aprovar un pla calendaritzat i dotat pressupostàriament, tal i com tenen ja aprovat altres CCAA com ara Euskadi, Balears o Andalusia.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Times New Roman’; min-height: 15.0px}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.5px ‘Times New Roman’}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Calibri}
p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px ‘Times New Roman’; min-height: 12.0px}
p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.5px Calibri}
span.s1 {font: 12.0px ‘Times New Roman’}
span.s2 {font: 11.5px ‘Times New Roman’}